Hittil i år har boligprisene steget med omlag åtte prosent, men nå tror økonomer at prisene begynner å flate ut forsiktig.

Sjeføkonom i Swebank First Securities Harald Magnus Andreassen mener at det ikke er lurt å kjøpe bolig, hvis det nåværende prisnivået holder seg over lang tid.

- Det fundamentale er at boligprisene er for høye, og at prisene er for høye i forhold til inntektene. De er også høyere enn det det koster å bygge. Selv om de kortsiktige driverne er sterke, råder det forenklede forestillinger i boligmarkedet, sier Harald Magnus Andreassen.

- Basert på det høye prisnivået som er i dag, vil det trolig være en moderat oppgang de neste månedene, men gradvis avtagende.

Kan tape på å eie
Boligprisene falt med 0,3 prosent i september, sammenliknet med august. Da var også prisene 7,3 høyere enn i september 2011.

- Hvis det viser seg at prisøkningen nå stagnerer, taper du på å eie fremfor å leie. Stiger boligprisene med mer enn to prosent, vil det være mer lønnsomt å kjøpe seg bolig, sier Andreassen.

Torsdag offentliggjøres eiendomsmeglerbransjens landsomfattende bruktboligstatistikk for oktober. Ifølge Andreassen svinger boligprisene regelmessig. Han forklarer at det har vært en lavere prisvekst i september enn i august, og at han tror ikke dette har stoppet opp i oktober heller.

Finanstilsynet har i lengre tid vært bekymret over boligprisene, spesielt fordi forventningene om fortsatt prisvekst og et lavt rentenivå presser markedet oppover.

Andreassen sier at han skjønner at folk er opptatte av boligprisene, og at investeringsbiten er viktig. Men han mener at et økende fokus på boligpriser er et tegn på et usunt marked.

- Det å kjøpe bolig er ikke en økonomisk beslutning, det er en viktig del av livssituasjonen.

Les mer her:Urolig over boligprisene

Prisene kommer til å minke
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-gruppen tror boligprisene har begynt å falle allerede nå i oktober.

- De beste boligene blir solgt i august og september. Restlageret blir da solgt i løpet av fjerde kvartal. Derfor har vi også de laveste boligprisene i desember, sier Jan L. Andreassen.

- Høsten har vært preget av en økende tro på at renten holder seg lav lenge. Forventninger om gunstige lånevilkår i lengre tid bidrar til å understøtte boligmarkedet. Nå nærmer vi oss årskiftet, og nytt boligår. Jeg tror også at det vil være en god prisvekst i 2013, på rundt 4-5 prosent, fortsetter Andreassen, som tror årets årsvekst ender med en samlet oppgang på 8-9 prosent.

- Det er egentlig liten prisvekst i årets siste måneder, så man skal ikke legge mye vekt på små prisfall, sier Andreassen.

De dyreste boligene sliter
Tidligere denne måneden ble det kjent at bankene har strammet inn på utlån til husholdningene. Bankene har strammet inn kredittpraksisen ved å stille strengere krav til gjeld i forhold til boligens verdi. Dermed forventes det at etterspørselene etter førstehjemslån og rammelån vil falle, mens husholdningenes låneetterspørsel vil være om lag uendret samlet sett.

Denne innstramningen ble gjort etter Finanstilsynets retningslinjer for forsvarlig boliglånspraksis i bankene. Andreassen mener at innstramningen har ført til at de dyreste boligene sliter.

- Bankene kvier seg for å låne ut store summer til dyre og ukurrante boliger. Dette er nok noe som kommer til å holde seg til neste år, sier Andreassen.

Les også:

- Urealistiske forventninger til boligsalg

- Færre elleville budrunder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.