Direktør Bjørn Skogstad Aamo i Finanstilsynet (tidligere Kredittilsynet), frykter at boligmarkedet sprekker innen et par år på grunn av lave renter. Nå forbereder han bankene på å tåle et boligprisfall og varsler strengere utlånskrav, skriver Dagens Næringsliv.

- Renten etter skatt bør minst svare til prisstigningen. Med dagens skattesystem må lånerentene være på minst fem prosent for å hindre nye boligbobler, sa Skogstad Aamo på Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Lysebu igår.

De billigste boliglånene har i dag en rente så vidt over tre prosent.

- Hvis vi skal dempe boligprisstigningen må renten opp, sier Skogstad Aamo.

Prognosene til Statistisk sentralbyrå (SSB) sier at norske renter vil ligge omkring fire prosent i snitt i år. Først i 2012 vil lånerentene komme over fem prosent, spår SSB. Dersom SSB får rett, vil konsekvensen bli et kraftig fall i boligprisene, frykter Skogstad Aamo.

- Da er jeg redd for at vi får en boligprisboble som sprekker før vi har kommet så langt, sier han til Dagens Næringsliv.

Samtidig som finanstilsynsdirektøren mener at det bygger seg opp en boligboble, konstaterer han at bankene igjen øker sin risiko i boliglånsmarkedet.

Nye tall viser at hele 25 prosent av låntakere under 35 år får låne mer i banken enn boligen er verdt på kjøpstidspunktet.

- Moderasjonen vi så i bankenes utlån våren 2009 har ikke vedvart, sier Skogstad Aamo, som allerede har varslet tiltak for å stramme inn bankenes utlånspraksis til bolig.

I slutten av januar gjentok sentralbanksjef Svein Gjedrem at også han frykter en stor nedgang i boligprisene.

- Belåningsgraden er urovekkende høy

Kanskje ikke overraskende er boligmeglerne uenig i analysen: - Dette er ingen boble

Bankene kaster penger etter folk igjen, boliglånene er praktisk talt gratis, boligprisene stiger og stiger. Er det tvil om at boblen vokser? Diskutér saken under.

Les også: - Unødig sutring


<b>Færre låner over pipen</b>

Vil bremse bankenes utlån til bolig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.