Mange som har penger i aksjefond overvurderer avkastningsmulighetene i aksjefondsp#229, mens en del av de som ikke har penger i aksjefond undervurderer dem.

Begge deler er like problematisk, mener fondsbransjen selv.

- Sparere med urimelig høye forventninger vil lett kunne kunne bli skuffet over oppnådde resultater over tid. De kan da også lettere la seg friste av useriøse lovnader om superavkastning i alternative spareformer fordi de ikke innser at lovnadene er totalt urealistiske, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

- Tror de skal bli rike
* 21 prosent av fondskundene forventer at aksjefond vil gi åtte prosentpoeng eller mer avkastning per år utover beste bankrente.

* 21 prosent av ikke-fondskundene tror ikke aksjefond vil gi noe bedre avkastning enn beste bankrente.

Det viser en ny undersøkelse som Synovate har gjennomført for norsk fondsbransje.  

Mange eksperter mener at aksjemarkedet over tid skal gi tre-fire prosent mer avkastning enn beste bankrente.

- Undersøkelsen kan tyde på at enkelte aksjefondssparere tror at de skal bli rike i aksjemarkedet gjennom kortere perioder med svært høy avkastning. Denne tilnærmingen er et sjansespill, som fondsbransjen selv ikke anbefaler, sier Ruud.

78 prosent av fondskundene tror aksjefond vil gi en avkastning på ett prosentpoeng eller mer utover beste bankrente, mens flest forventer en avkastning på tre-fire prosentpoeng.

Advarer mot å være for defensiv
Ruud mener at urimelige lave forventninger til den reelle forskjellen i forventet avkastning på langsiktige sparealternativer som aksjefond og kortsiktige sparealternativer som bank kan bidra til at mange sparer overdrevent defensivt.

- På lang sikt, for eksempel når vi sparer til pensjon, er risikoen for negativ avkastning etter prisstigning større for banksp#229 enn for aksjesp#229, mener Ruud.

Aksjemarkedet svinger mye, og de er slett ikke så enkelt at aksjer alltid gir best avkastning.

I gjennomsnitt har norske aksjefond gitt drøye syv prosent avkastning per år det siste tiåret, noe som er tre prosentpoeng mer per år enn norske bankinnskudd har gitt i samme periode.

De siste 20 årene kommer norske aksjefond og bankinnskudd likt ut, med en gjennomsnittlig avkastning på fem prosent per år. Dermed har man altså ikke fått betalt noe ekstra for risikoen i aksjemarkedet i denne perioden.

DN.no/kalkulator
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi

- Undervurderer rentesrenteeffekt
Ruud mener sannsynligheten for å bli rik i aksjemarkedet er høyest når man er inne over lang tid, gjennom gode og dårlige tider, og til slutt har hatt en årlig snittavkastning på noen få prosentpoeng over de beste bankrentene.

- Noen få prosentpoeng ekstra årlig avkastning kan kanskje høres skuffende ut. Men jeg tror mange aksjefondssparere undervurderer langsiktig rentesrenteeffekt av litt ekstra avkastning, sier Ruud, som har satt opp følgende eksempler:

* Dersom du oppnår en snittavkastning på åtte prosent per år i aksjemarkedet, vil en investering på 10.000 kroner vokse til drøye 21.000 kroner i løpet av ti år.

* Oppnår du i stedet fem prosent per år i banken, vil det ta mer enn 14 år før 10.000 kroner har blitt til mer enn 20.000 kroner.

* Etter 25 år sp#229, for eksempel til pensjon, har 10.000 kroner blitt til 68.000 kroner dersom du har oppnådd åtte prosent, eller 34.000 kroner dersom du i stedet har oppnådd fem prosent årlig snittavkastning. En meravkastning på tre prosentpoeng per år betyr altså at du får dobbelt så mye sparepenger å rutte med etter 25 år.

Les også:
«Aldri mer dyre fond»
Slik skal Acta tjene mer penger

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.