De skyhøye markedsrentene de siste månedene slår ikke inn i bankenes resultater.
Det første bankregnskapet for perioden etter halvårsskiftet viser at banker med velfylte hvelv ikke rammes av de høye markedsrentene.
Sparebanken Hedmark offentliggjør resultatregnskapet for årets åtte første måneder i en børsmelding. Regnskapet er den første pekepinn om utviklingen for norske banker etter halvårsskiftet, perioden der kredittkrisen har gitt kraftig renteøkning for bankene.
Regnskapet avslører to markante trekk for juli og august:
- Fortjenesten på utlån og innskudd - rentemarginen - krymper ikke.
- "Andre inntekter" - gebyrer og verdipapirgevinster - er noenlunde på nivå med ifjor sommer.
Banken oppnår et overskudd på linje med ifjor både for de to siste månedene og de åtte første månedene av året samlet.
- Presset mot rentemarginen har ikke tiltatt hos oss, sier administrerende direktør Harry Konterud i Sparebanken Hedmark.
Har nok penger
Renteinntektene de to siste månedene øker med 32 prosent fra ifjor. Renteoppgangen sørger for det, samt utlånsveksten. Rentekostnadene øker imidlertid mye mer, 46 prosent. Fortjenestemarginen - rentemarginen - har likevel ikke krympet, ifølge Konterud.
- Det viser at vi har lyktes i å velte de økte fundingkostnadene over på lånekundene, sier han.
- Høye pengemarkedsrenter og skyhøye risikopåslag rammer ikke dere?
- Vi har ikke hatt noen fornyelser av langsiktige lån de siste månedene. Det forklarer at vi er lite rammet, sier Konterud.
Banken har riktignok vært i pengemarkedet, men bare for helt kortsiktige operasjoner, sier han. Langsiktige obligasjonslån på 600 millioner kroner skal tilbakebetales i høst.
- Men vi har pengene klar uten at vi trenger nye, langsiktige lån. Vi følger en strategi som har vist seg å være riktig: låne inn mer penger enn vi har behov for. Det nyter vi godt av nå, sier han.
Det nyter kundene godt av også, mener Konterud.
- Vår beste boligrente, på 6,95 prosent, er jo nesten et helt prosentpoeng lavere rente enn det som er bankenes finansieringsrente nå, sier han.
Varierende strategi
Refinansieringsbehov er det som kan tvinge banker til å sette opp utlånsrentene, ifølge banksjefen. De fleste større sparebanker har jo refinansiert seg nå i tredje kvartal. Sparebanken Hedmark må nok også det i første halvår neste år.
- Smarte kunder bør kanskje finne en bank med gamle, billige penger på lager?
- Alle norske banker har tilgang på penger, ingen er i likviditetsskvis. Men det har sin pris å måtte refinansiere seg når renten er på topp.
- Og den prisen veltes over på kundene?
- Engrosprisen på penger må i det lange løp betales av kundene, med et påslag som dekker bankens driftskostnader. Men prisoppgangen veltes nok over på kundene i større eller mindre grad, avhengig av bankens strategi.
Fast rente
Kilde: Finansportalen.no
Flytende rente
Kilde: Finansportalen.no
Beste sparetilbud, flytende rente
Kilde: Finansportalen.no
Les mer om sp#229 på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.