DN.no avslørte nylig at hele 1 av 3 nordmenn oppgir å ha benyttet seg av svart arbeidskraft. Skattedirektøren omtalte den norske skattemoralen som fleksibel, og observerte at svart arbeid i hjemmet var allminneliggjort blant mange.

Hovedorganisasjonen Virke, som organiserer medlemsbedrifter blant annet innenfor handel, service og omsorg, mener det finnes et virkningsfullt tiltak mot dette, bare politikerne velger å ta det i bruk.

- Hvis det innføres et skattefradrag på arbeid i egen bolig og fritidsbolig, så vil man få redusert avstanden mellom det forbrukerne er villig til å betale og hva det koster å bruke seriøs arbeidskraft, sier Jarle Hammerstad i Virke til DN.no.

Frykter konsekvensene
- Vi ønsker å slå en kile inn i det svarte markedet. Det er foruroligende at svart arbeid er et økende problem innenfor bygg- og renholdstjenester til private i Norge, sier Hammerstad som er direktør for samfunnskontakt i Virke.

Hovedorganisasjonen mener det over år har utviklet seg en stor grøft i byggebransjen som følge av at forbrukerne ofte velger useriøse aktører.

- Vinner de useriøse kampen om forbrukerne, så taper bransjen, arbeidstakerne og staten i form av manglende skatteinntekter. Til syvende og sist taper også forbrukeren selv, på grunn av dårligere kvalitet på jobben når den blir gjort av useriøse og ofte ufaglærte - med manglende kontrollregimer og klagemuligheter. Det blir en ond spiral, sier Virkes direktør.

Todelt næring
Han får støtte av Tom Borthen som er administrerende direktør i Løvenskiold Handel, selskapet som eier Maxbo-kjeden.

Borthen er bekymret på vegne av byggenæringen.

- Det er et spørsmål om hvorvidt vi skal ha en todelt næring, der én del av næringen driver etter spillereglene og en annen del som ikke følger lover og regler. Det blir en konkurranse på fullstendig ulike vilkår, sier han.

Aner ikke omfanget
De 75 Maxbo-varehusene omsetter for mer enn fem milliarder kroner i året. Hvor mye av denne omsetningen som relaterer seg til svart arbeid i private hjem vet ikke Borthen.

- Vi anslår at rundt 50 prosent av vår omsetning er til det profesjonelle markedet. Men mange av de som jobber svart blir hos oss oppfattet som privatkunder fordi de betaler kontant, forteller han.

Det er denne fakturaløse virksomheten Virke vil til livs med sitt forslag. Fra Sverige, som har hatt forskjellig variasjoner av skattefradrag for arbeid i private hjem siden 90-tallet, har erf#229ene vært positive. En analyse viser at inntektstapet fra skattefradraget blir mer enn oppveiet av økte momsinntekter, inntektsskatt og arbeidsgiveravgift.





En svensk undersøkelse viser at bedriftene i byggebransjen tidligere fikk forespørsler om å gjøre arbeidet svart i nesten halvparten av tilfellene. Etter at fradragsordningen kom på plass er dette falt til tre prosent. Kundene ønsker kvittering nettopp for å sikre seg skattefradraget.

Forslaget om å innføre skattefradrag i Norge har vært behandlet av Stortinget to ganger. Siste gang nå i vår. Fremskrittspartiet, som frontet forslaget, fikk ikke med seg noen av de andre partiene på ideen.

Prioriterer generell skattenedgang
Høyre og Venstres representanter i Finanskomiteen skrev i innstillingen at de mente «svart arbeid og skatteunndragelser best avverges gjennom lave skattesatser, gode og effektive skattekontrollrutiner og ikke gjennom spesifikke skattefradrag som er rettet mot en spesiell type tjenester».

Høyres skattepolitiske talsmann, Gunnar Gundersen, står fast på dette. Dessuten mener han det er er store forskjeller mellom Norge og Sverige som taler mot å innføre fradraget i Norge.

- Vi har alt store skattemessige stimulanser til å investere i bolig i Norge, sier Gundersen og viser til at blant annet formueskatten er lavere for bolig enn andre investeringsobjekter.

Symmetri
Han trekker også frem at det i Sverige er symmetri mellom beskatning og fradrag for bolig i Sverige ettersom boligeiere må skatte av gevinsten om de selger boligen med fortjeneste.

- Utfordringen ligger ikke i at nordmenn investerer for lite i bolig, sier Høyre-politikeren, som også mener det er betenkelig å bekjempe uønsket adferd ved å gi skattefradrag.

- Vi vil heller senke det generelle skattenivået, oppsummerer han.  

Skatteetatens egne tall viser at 46 prosent av de som oppgir å betale for renhold av hjemmet, får dette utført svart.

- Er det ikke naivt å tro at de som idag velger å betale svart plutselig skal betale hvitt om det generelle skattenivået blir lavere?

- Jeg håper ikke det. 46 prosent er en bekymringsfull andel, men likevel vet vi at det er ganske mange som betaler hvitt i dag. Generelt kan man si at skattemoralen er høy Norge, sier stortingsrepresentanten og legger til:

- Jeg tror fortsatt man kan oppnå mye gjennom effektive kontroller.

Forventer diskusjon
Høyres skattepolitiske talsmann frykter også at en innføring av fradraget på sikt kan rokke ved hele skattesystemet.

- Hvis vi begynner å lage særordninger for alle de områder vi møter den typen utfordringer, så får vi et mye mer komplisert skattesystem, sier han.

Likevel innser Høyre at partiet kan bli nødt til å se på forslaget om meningsmålingene slår til og partiet må forhandle med Fremskrittspartiet om en regjeringsplattform.

- Dette blir sikkert en diskusjon i fremtidige regjeringsforhandlinger, og vi avviser ikke diskusjonen fordi vi innser at dette er en utfordring. Men det blir tøft å presse seg inn på prioriteringslisten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.