Prisene på brukte boliger fortsetter å stige i Norge. I september steg prisene nye 1,0 prosent, korrigert for sesongvariasjoner.

Boligprisene fortsetter opp

Mens det blåser opp til ny finansiell storm i den globale økonomien, merker nordmenn flest lite til uroen. Ironisk er det krisen internasjonalt som bidrar til å sende boligprisene videre oppover - ved at rentene i Norge holdes lave.

- Med de lave rentene vi har nå, er jeg ikke overrasket over at boligprisene fortsetter å stige. Jeg gjettet faktisk på nettopp en prosent stigning i september, sier professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Han trekker frem en rekke faktorer som forklarer hvorfor prisene har steget - og kan komme til å stige videre fremover.

* Lav rente

* Stor innflytning til de store byene og innflytning til Norge

* Lav boligbygging

* Stor tilgang på sparepenger

* Store overføringer av arv

- Nærmer seg taket
I et mellomlangt perspektiv på 1-3 år er det få fundamentale faktorer som taler for et markant fall i boligprisene, mener Grytten.

- Prisene må jo nå et tak før eller siden, men for eksempel tilgang på en hel masse sparepenger kan bidra til å holde det gående en god stund til. På den annen side kan ikke prisene stige mye mer enn inntektene over lang tid, og renten kan ikke bli stort lavere heller, sier han.

Norge er ikke immune for mot boligkrakk, men skal det skje, vil det i så fall utløses av forhold utenfor Norge, tror Grytten.

- Vi få en korreksjon. Men det ikke komme et boligkrakk, men det kan komme et krakk. Det vil i så fall utløses av et stort makrosjokk - og når det skjer vet jeg ikke.

Om Norge skulle rammes på hardest mulig vis, vil nedturen i boligmarkedet likevel neppe bli av samme styrke som man har sett i for eksempel USA og Danmark.

- Vi sitter på en grønn gren her i Norge. Det aller meste tyder på at vi ikke vil oppleve det samme som dem. Samtidig er det veldig usikkert der ute.

- Kjøp etter behov og evne
Grytten føler seg rimelig sikker på at boligprisveksten kommer til å flate ut. Et sentralt moment for prisutviklingen i årene fremover blir hvor mange nye boliger som blir bygget for å møte etterspørselen.

- Selv om man satte i gang å bygge mye nå, er det et stort etterslep. Det vil derfor uansett kunne ta noen år før det får effekt på prisene, anslår Grytten.

- Så hvis man har tenkt å kjøpe bolig, er det ikke en åpenbart god strategi å vente på et nært forestående boligkrakk?

- Nei, kjøp etter ditt behov og din finansielle styrke. Ikke tenk på å prøve å time et krakk, anbefaler Grytten.

Les mer om boligmarkedet på DN.no:

Sjekk boligprisene der du bor

Gir gunstige skatteregler skylden for høye boligpriser

- Norge sårbart ved renteendringer

Betaler «mer» for bolig enn i 1987

Her er Peter Battas løsning på den norske boligboblen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.