Sjømatkonsernet Lerøy Seafood har aldri tjent mer penger enn de gjorde i årets første ni måneder.

- Viktig at vi ikke tar helt av
Konsernsjef Henning Beltestad mener inntjeningen er "fantastisk", men er bekymret for at de høye prisene kan ta livet av laksefesten.

company:lsg

- Det er viktig å ha med seg historien når vi ser på det lange bildet, og at vi ikke tar helt av. Vi må tenke på å bygge nye markeder også, sier han med henvisning til de historiske prissvingningene.

Gjennomsnittlig eksportpris for fersk oppdrettslaks var 38,50 kroner per kilo i forrige uke, ifølge TDN Finans.

Kan klare 35 kroner
Beltestad mener bransjen kan klare en vekst i etterspørselen på rundt ti prosent ved prisnivåer rundt 35 kroner kiloen.

De store svingingene truer imidlertid markeder man har brukt tid på bygge opp, mener han.

- Litt av utfordringen vi har er de store svingningene. Her har vi atten måneder med ekstremt høye priser, og over fire kvartaler ligger vi opp mot 40 kroner, sier Beltestad til DN og peker på presentasjonsmaterialet.

- Ikke et sesongprodukt
Toppsjefen erkjenner at svingningene er tilbudsdrevet, der produksjonen er størst om høsten og vinteren, mens etterspørselen er tilstede og økende hele året.

- Laks er ikke noe sesongprodukt, det er et hverdagsprodukt. Vi skal være markedsorientert, ikke produksjonsorientert, og vi skal ha laks hver dag gjennom hele året i stabile volumer, sier han.

Beltestad ønsker nå rammevilkår som støtter en jevnere produksjon.

Vil ha forutsigbar vekst
I dag må lakseoppdretterne slakte fisken så snart de oppnår maksimal tillatt biomasse (MTB) per lisens, der aktørene gjerne blir tvunget til å slakte for tidlig og på samme tid. Dermed blir produksjonen svært skjev i forhold til etterspørselen.

Et forslag om endringer i reglene er imidlertid i disse dager ute på høring. Lerøy-sjefen mener større fleksibilitet med tanke på slaktetidspunktet, kan være én løsning.

- Man må skape en mer forutsigbar vekst, sier han.

Les også: Marine Harvest frykter laksebonanza med ny regjering og Vil endre oppdretternes rammevilkår

- Når venter du å se en jevnere produksjon?

- Det gjenstår å se og avhenger av hvilke endringer vi får i rammevilkårene. Det blir litt opp til den nye regjeringen å prøve og gjøre noe med dette, sier Lerøy-sjefen.

Chile øker sterkt
Han viser også til at lakseproduksjonen i Chile har tatt seg kraftig opp de siste årene, og bidrar til usikkerheten.

- Vi hører det går så gale i Chile, men er det noe de får til, så er det å levere varene, sa han under presentasjonen.

Statistikk fra analyseselskapet Kontali viser en nedgang på to prosent i Europa i konsumet av atlantisk laks i tredje kvartal. Markedet står for halvparten av konsumet.

Nedgangen for Japan og Russland er på henholdsvis 17 og 9 prosent, mens USA er opp 8 prosent.

Ser til asiatiske markeder og Brasil
Andre markeder kan imidlertid skilte med en vekst på 13 prosent.

Her ligger også noe av nøkkelen til veksten fremover, ifølge Beltestad. Han peker på Sør-Amerika og Brasil, samt andre asiatiske markeder.

- Vi ser at andre markeder fortsatt vokser raskere enn de etablerte markedene selv ved høyere priser. Betalingsevnen i Kina og andre asiatiske land er veldig, veldig høy, sier toppsjefen.

Lerøy Seafood LSG er ned omkring fire prosent til 168,50 kroner, omsatt for 8,5 millioner kroner på en svak Oslo Børs sålangt onsdag.

Les også:
<b>Tror kronen kan svekke seg ytterligere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.