Hvis ikke italienske politikere kommer opp med en troverdig plan innen mandag, er det stor fare for full bankkrise i Italia, sier professor i makroøkonomi Carlo Altomonte ved det anerkjente Bocconi-universitetet i Milano, til Dagens Næringsliv.
Den blir ti ganger verre enn Lehman Brothers, advarer han, da det vil ramme franske banker og i neste omgang tyske, amerikanske og japanske banker.
–De har bare dager igjen. Nå må ting skje. Italienske finansinstitusjoner eier mellom 45 og 55 prosent av alle italienske statsobligasjoner. Det en ser i markedet nå er at disse bankene ikke lenger får lov å bruke disse obligasjonene som sikkerhet for sine innlån i interbankmarkedet, sier Altomonte til DN.
Interbankmarkedet er markedet hvor banker låner penger av hverandre.
Det var dette markedet som tørket fullstendig opp etter kollapsen i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers høsten 2008 og som ledet til den største finanskrisen siden krakket i 1929.
Nå forstår de alvoret
Altomonte tror imidlertid italienske politikere kommer opp med en plan i tide.
– Ja, de forstår alvoret nå, sier Altomonte.
Selv om professoren frykter en fullstendig kollaps i det italienske bankvesenet, mener han som mange italienske økonomer at de fundamentale forholdene i italiensk økonomi ikke er så verst.
– Det hjelper ikke om vi viser til fundamentale forhold hvis ikke markedet tror på våre beregninger. Det nytter ikke om du har verdens beste epler hvis de har feil farge. Vi kan få et teknisk mislighold av ny statsgjeld fordi vi rett og slett ikke har kjøpere til den, sier han til Dagens Næringsliv.
Håpet er ute
Finansanalytiker og forfatter Matthew Lynn i London mener imidlertid at håpet for Italia forlengst er ute.
- Ingen vil ta i italienske statsobligasjoner. Og det er ikke så rart. Landet skal refinansiere nær 300 milliarder euro i statsgjeld de neste månedene. Når ingen tør låne landet penger så ser jeg ingen god utgang på dette hverken for Italia eller Europa, sier Lynn til DN.
Han legger til at Italia i praksis er konkurs.
Lynn forklarer også det blir galt å bare se på den enorme statsgjelden til Italia, og viser til at husholdningenes private gjeld har økt fra 30 til 53 prosent av brutto nasjonalprodukt de siste ti årene, mens selskapenes gjeld har økt fra 96 til 128 prosent, slik at den totale italienske gjelden i dag er på 310 prosent av brutto nasjonalprodukt.
- Europa er i et nærmest uløselig dilemma: Italia er for stor til å falle og for stor til å hjelpes, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen, til epn.dk.
Les også:
Italias statsrenter går i taket
<b>Historien gir Italia 16 dager</b>
- En farlig kombinasjon
Franske og spanske renter også under press
<b>Italia-kollaps kan bli alle krisers mor</b>
- En krise på linje med Lehman Brothers - og vel så det
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.