Kronen er en knallsterk valuta for tiden. Den var tirsdag ettermiddag på sterkeste nivå på over et år mot dollar, og mot pundet er også kronen sterk.
Klokken 12.00 onsdag koster pundet 8,98 kroner. Dermed er kronen på sitt sterkeste mot pundet på flere tiår.
Kronen styrker seg blant annet fordi den australske sentralbankens renteheving har rettet fokuset mot Norge, hvor neste heving kan komme.
Les også: Knallsterk krone
Mye drar pundet ned
Rentespekulasjoner bidrar til å svekke pundet. Årsaken er forventninger om at britiske renter skal holdes på rekordlave nivåer lenger enn i andre land, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.
Storbritannia preges også av omfattende bruk av kvantitative lettelser, og det er utsikter til mulig utvidelse av dagens programmer. Bank of England kan ogsåkomme til å kutte renten på innskudd i sentralbanken, skriver DnB Nor Markets.
Flere analytikere peker på at svært så skuffende industriproduksjonstall for august nok er den faktoren som først og fremst har senket pundet.
Industriproduksjonen falt med 1,9 prosent måned over måned i august. Det var klart svakere enn ventet, markedet var forberedt på en svak oppgang på 0,3 prosent.
Bekymringer for Storbritannias finanspolitiske situasjon tynger også pundet. Landet har store budsjettunderskudd og stor offentlig gjeld.
DnB Nor markets peker også på at Bank of England synes å være fornøyd med et svakt pund.
- Mervyn King har blant annet nylig uttalt at en svakere valuta vil være nyttig for årebalansere den britiske økonomien i retning av eksportdrevet vekst. BoE har også sagt at pundets likevektsverdi kan ha falt som følge av finanskrisen, skriver DnB Nor Markets i morgenrapporten.
Dollarspekulasjoner svekker dollaren
De norske meglerhusene fokuserer onsdag på saken om en erstatter for dollar i oljehandler i sine morgenrapporter.
Les: Vil droppe dollar
Flere norske makroøkonomer stiller seg tvilende til hvor mye vekt en skal legge på artikkelen i Independent som viste til anonyme bankkilder i Hong Kong som hevdet at flere land jobber med å finne en erstatter for dollaren som oppgjørsmiddel i valutahandel.
Les: «Tøys» om dollar
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets går så langt at han hevder at det er "bare tøys" drevet av "halvveis politiske utspill". Dørum er også svært kritisk til sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities som i flere medier tirsdag gikk ut og spådde dollaren på 3-tallet mot kronene.
"Derfra til noe annet tøys, nemlig troen på at dollaren skal kunne gå til 3-tallet mot kroner om få år. Man skal selvfølgelig aldri si aldri i valutamarkedet, men den handelsveide dollaren er allerede nesten på sitt laveste nivå siden krigen. Handelsunderskuddet har for lengst sluttet å øke. Å tro at den skal falle ytterligere 30 prosent herfra er å gjøre opp regningen uten vert. USA trenger det ikke, og Kina og resten av verden vil aldri akseptere det", skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.
Dollaren handles nå for 5,65 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.