Leger har dokumentert en firedobling av personer som er blitt innlagt på sykehus med treningspåført rabdomyolyse de siste årene.
– Det har vært en kraftig økning fra 2008 til 2014. Det er snakk om en firedobling fra 2011 til 2014. Årsaken til dette blir spekulasjoner, men vi tror det skyldes endrede treningsvaner og økt mediefokus. Diagnosen stilles oftere enn før, sier lege Christian Aalborg ved nyremedisinsk avdeling på Akershus Universitetssykehus.
Aalborg er en av fire artikkelforfattere på en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening, som har sett på forekomsten av treningspåført rabdomyolyse ved Akershus Universitetssykehus.
Tilstanden er kjent for overdreven opphovning av muskler og andre symptomer, som oppstår i etterkant av krevende fysisk anstrengelse.
– 80 prosent av dem som er innlagt med treningspåført rabdomyolyse har fått tilstanden etter styrketrening ved et treningssenter. Hva trenden er etter 2014 kan jeg ikke si noe sikkert om, da jeg ikke har sett tall for 2015 og 2015. Min oppfatning er at det har stabilisert seg på 2014-nivået, men det er betydelig høyere enn for fem år siden, sier Aalborg.
En parallell studie ved Stavanger Universitetssykehus forteller om samme trend. Der så man på antallet innleggelser grunnet tilstanden fra januar 2010 til mars 2015.
Det viste seg at tre av fire av de totalt 33 pasientene var innlagt mellom september 2014 og mars 2015. Samtidig pekes det på faren for store mørketall, ved at mange trolig ikke oppsøker lege ved symptomer.
Fare, fare
Forfatterne peker på at høyintensivt og eksentrisk muskelarbeid, for eksempel ved pull-ups, øker faren. Det pekes på at det er viktig at det er bevissthet for at det er en fare for at tilstanden kan oppstå er der for personlige trenere, crossfit-instruktører og de som trener.
Langtidsvirkningene pasientene har i etterkant, og om det fører til varig muskelsvekkelse eller nedsatt fysisk yteevne, vet man lite om selv om det ikke oppstår alvorlige lidelser for pasientene ved Akershus Universitetssykehus.
– Alle de 44 pasientene vi har sett gikk det bra med under oppholdet. Det var lett forbigående nyreskade på en pasient, men ingen er blitt alvorlig skadet når det gjelder de fem årene vi har studert, sier Aalborg som påpeker at det fortsatt er usikkerhet rundt hvor omfattende behandling alle tilfellene krever.
Han sier det å være utrent øker risikoen, men samtidig rammes også godt trente utøvere. En av dem som fikk mye oppmerksomhet rundt tilstanden var Vibeke Skofterud. Hun ble innlagt på intensivavdelingen på Drammen Sykehus etter knallhard styrketrening sommeren 2014. Da ble det beregnet at hun ikke kom til å ha muskelstyrke på normalnivået hennes før etter et halvt år.
Amatør gikk på en smell
Karl Oscar Strøm trodde kun det var toppidrettsutøvere som kunne trene i stykker muskulaturen. Men det var før han fikk sitt møte med intensivavdelingen etter beintøff trening som DN skrev om sommeren 2014.
– Jeg anser meg helt frisk nå og har ingen senskader. Men i ett års tid etterpå var ikke armstyrken den samme, sier Strøm nå over to år etter hendelsen.
Han fikk tilstanden etter en serie pull-ups der han hoppet opp og senket seg sakte ned. Som småbarnsfar får han nå bare trent en til to ganger i uken.
– Jeg lærte at det var mulig å trene muskulaturen helt i stykker. Jeg hadde ikke trodd at andre enn toppidrettsutøvere kunne havne oppi dette, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Se DNtv: