"Hva slags gravsten hadde du valgt?"

"Har du et mørke inni deg?"

- Trenden er å stille stadig mer provoserende spørsmål for å se hvordan personen reagerer, sier karrierecoachen Nina Jansdotter til DI.se.

- Blir råere
I en spørreundersøkelse har hun satt sammen marerittspørsmål arbeidssøkere som er medlemmer av karrierenettstedet Livshandboken.se har blitt utsatt for på jobbintervjuer.

Spørsmålene faller inn i den siste jobbtrenden, der rekrutterere blir råere og mer nærgående i spørsmålsstillingen for å unngå kostbare feilansettelser.

Les også:
Unngå tabbeansettelsene
Slik sparker du slappfiskene

"Tar du p-piller?"
- En feilansettelse er veldig kostbar for bedriftene både økonomisk og sosialt. Jeg forstår at man ikke vil mislykkes. Likevel er det ikke riktig å stille denne typen spørsmål, sier Jansdotter til DI.se.

Til og med referansene grilles på en mindre trivelig måte enn tidligere, mener Jansdotter.

Det er slett ikke bare små, og uprofesjonelle bedrifter som slenger ut ubetenksomme spørsmål i sine intervjuer. Tvert imot har børsnoterte selskap og store rekrutteringsbyråer dristet seg til å stille private og drøye spørsmål som: "Tar du p-piller?" eller "Er du klar over din egen seksualitet?"

Hvor går grensen for hva man kan spørre om? Diskuter saken nedenfor!

Les også:
Slik blir du headhuntet

Har bidratt
Nina Jansdotter medgir overfor DI.se at karriererådgivere har bidratt til utviklingen ettersom de har bidratt til å profesjonalisere jobbsøkerne. Slik at mange har øvd inn "riktige" svar, og er svært godt forberedt til intervjuet.

Slå tilbake
- Er det svært grovt skal man tørre å si fra at det ikke er et relevant spørsmål, som du ikke har tenkt å svare på. Dessuten skal man kanskje tenke igjennom om man virkelig vil jobbe et sted der slike holdninger vises, ser hun.

Humor kan også være et bra våpen i en spent situasjon,

- Spøk bort spørsmålet, eller send det tilbake. Spør hvilken side av sengen selskapsledelsen sover, eller hva slags prevensjonsmiddel de bruker, så blir det fort klart hvor merkelig spørsmålet er, sier Jansdotter til DI.se.



Hvor går grensen for hva man kan spørre om? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.