Swiss Bankers Association anslår at verdier for hele 2,8 billioner dollar, rundt en fjerdeedel av verdens offshore-verdier i fjor var forvaltet i Sveits. Nå topper landet årets Financial Secrecy Index (FSI), en hemmeligholdsindeks (se faktaboks) utarbeidet av interesseorganisasjonen Tax Justice Network.
Les mer om FSI her: - Vi skjuler mer enn Sverige og Danmark
- Det synliggjør situasjonen og rollen Sveits har hatt i nesten 100 år, å være et sted der man kan gjemme penger uten at spørsmål blir stilt, sier daglig leder i organisasjonens norske avdeling, Sigrid Jacobsen.
I 2011 estimerte det amerikanske finansdepartementet sveitsiske bankers kapital å være verdt rundt 820 prosent av BNP.
Listens tre hemmeligholdsverstinger, Sveits, Luxembourg og Storbritannia med tilhørende juridistiksjoner huser til sammen 41 prosent av verdens finansnæring.
Straffer åpenhet
Sveits har verdens strengeste straffer for å bryte det lovpålagte hemmeligholdet i finans- og banknæringen, der man risikerer fengselsstraff om man bryter hemmeligholdslovene.
- Rapporten viser at Sveits fortsatt er verdensmestre på finansielt hemmelighold – selv om de har tatt grep som utad kunne tyde på det motsatte, sier korrupsjonsforsker ved Universitetet i Bergen, Tina Søreide.
I 2008 løsnet Sveits på banksløret i forbindelse med finanskrisen, og lot amerikanske myndigheter får innsyn i flere tusen bankkonti, blant annet i storbanken UBS.
Sveits har få eller ingen offentlig tilgjengelige eierskapsopplysninger når det gjelder fond, selskaper og kapital. De få informasjonsutvekslingsavtalene de har med andre land, er også svært begrensede og ofte mangelfulle, heter det i FSI-rapporten.
Verdens største paradis-nettverk
Storbritannia kommer på 21. plass i indeksen, men er likevel pekt ut som rapportens versting. Det skyldes at flere av landets kronbesittelser og oversjøiske territorier regnes som skatteparadiser, som alle komme høyt opp på FSI-rapporten. Britiske kronbesittelser er underlagt det britiske kongehuset, men de er i praksis selvstendige stater. De oversjøiske territoriene er underlagt den britiske statsmakten.
- Storbritannia sier at britiske områder som regnes som skatteparadiser langt på vei er autonome, og selv bestemmer skattelovene. Likevel er det Storbritannia som utnevner guvernørene, som har makten i disse statene. Dette illustrerer Storbritannias dobbeltmoralisme når det kommer til å bekjempe skatteparadiser, sier hun.
Jersey (9. plass), Guernsey (15. plass), og Isle of Man (34. plass) er alle kronbesittelser, mens Cayman-øyene (4. plass) og Bermuda (14. plass) er de oversjøiske territoriene som kommer dårligst ut i rapporten. Øyene juser til sammen 5,6 prosent av verdens finansnæring, Storbritannia 18,5 prosent, Sveits 4,9 prosent, og Luxembourg 12,1 prosent. Til sammen utgjør det 41,1 prosent av verdens finansnæring.
Bortgjemte multimilliard-formuer
Hemmelighold innenfor banksektoren gir også gjør også korrupsjon i stor skala til en mulighet, spesielt fra statsoverhoder i den tredje verden. I 2011 kunne den britiske avisen The Guardian avsløre at den tidligere diktatoren i Egypt, Hosni Mubarak, hadde gjemt bort en formue på 70 milliarder dollar, over 400 milliarder kroner i sveitsiske konti og eiendom i London.
- Hemmeligholdet som OECD-land tilbyr gjør at mektige u-landsaktører kan gjemme bort penger. For stater å akseptere hemmelighold er dermed lite konsistent med en effektiv bistands- og utviklingspolitikk, sier Søreide.
OECD er en organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling, der både Norge, Storbritannia og Sveits er med
- Ikke skatteparadiser
I september uttalte den britiske statsministeren David Cameron i en tale til parlamentet at han «ikke lenger finner det rettferdig å kalle de oversjøiske territoriene skatteparadiser. De har tatt grep som har ført til at de har rettferdige og åpne skattesystemer».
- Skatteparadiser er sentralt i britisk økonomi, sier Jacobsen, og får støtte av rådgiver i TJN, Peter Ringstad:
- David Cameron er en av politikerne som oftest har uttalt seg mot skatteparadiser. Likevel kontrollerer Storbritannia verdens største nettverk av skatteparadis, sier han, og det nevnes også som et hovedpunkt i rapporten.
I den ferske rapporten stryker alle kronbesittelsene og oversjøiske territoriene på minst 7 av 15 åpenhetsmålinger.
- Man skulle trodd at skatteparadisenes tid var forbi nå som både G20, G8 og OECD og andre organisasjoner har satt hemmelighold og korrupsjon på toppen av agendaen, sier Peter Ringstad i tax Justice Network.
Men det viser seg altså å ikke stemme.
Her er hele Financial Secrecy-indeksen:
Score = hemmeligholdsscore
Prosent = hemmelighold i prosent
Vekt = Finansnæringens andel av verdens samlede finansnæring
Les mer om dette på DN.no:
Hemmelig USA-jakt etter norske skattebedragere
Her hvitvasker staten penger
Hemmelig USA-jakt etter norske skattebedragere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.