Royal Bank of Scotland er en av bankene i verden som har slitt mest gjennom finanskrisen. Så ille har det vært at banken for en tid tilbake måtte reddes av den britiske regjeringen.
Nå er det offenltiggjøringen av toppsjef Stephen Hesters lønnspakke som skaper oppmerksomhet, skriver Bloomberg News.
Hester får en fastlønn på 1,2 millioner pund i året, eller rundt 13 millioner kroner. I tillegg får han dekket utgifter og pensjonskostnader på nesten fem millioner kroner.
Men det som får fagforeningen Unite til å se rødt, er aksje- og opsjonsavtalen hans som kan bringe Hesters totale lønn opp i drøye 100 millioner kroner. Unite retter angrepet mot U.K. Financial Investments (UKFI) som forvalter statens eierandel i banken og som har godkjent avtalen.
- Unite er sjokkert over at i stedet for å jobbe for å redde jobber i denne statskontrollerte banken, godkjenner UKFI denne insentivavtalen, sier Graham Goddard visegeneralsektretær i uttalelse.
11.700 har måtte gå fra jobbene sine i Royal Bank of Scotland det siste året.
Et av kravene banken må tilfredstille hvis Hester skal få maksimal uttelling er at aksjekursen må dobles. I tillegg må Royal Bank of Scotland befinne seg i de øverste 25 prosentene av en liste av utvalgte banker resultater.
Både UKFI og statsminister Gordon Brown sitt kontor sier at de forventer at utbetalinger vil være basert på langsiktige krav.
Styret har sørget for at den kutte eller fjerne Hesters resultatbaserte utbetaling hvis den mener aksjekursen ikke reflekterer bankens underliggende resultater. Den kan også gjøre det samme omHester oppnår resultatene ved å ta for høy risiko.
Bankens styreleder forsvarer tildelingen av aksjer og opsjoner:
- RBS har det største balansen i bankverdenen så det er svært viktig at Stephen lykkes. Hvis han gjør det vil den bririske regjeringen kunne selge aksjene sine med gevinst og alle aksjonærer vil tjene på det, sier Philip Hampton i en uttalelse.
Han legger til at insentivene er lite eller ingenting verdt uten god avkastning for aksjonærene.
- Og det er heller ingen belønning for tap i vår belønningsmodell, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.