Sony Playstation 4 lanseres fredag. Da er det seks år og syv måneder siden Playstation 3 ble lansert i Europa. I elektronikk-år er dette langt forbi pensjonsalder.
Systemet
Verden endret seg drastisk rundt PS3. Vi begynte å bruke sosiale nettverk, dele bilder og filmer på internett og vi fikk bredbåndslinjer som gjorde det mulig å laste ned store mengder data på kort tid.
Alt dette har PS4 tatt hensyn til. Allerede under første gangs oppsett kobler man seg til de sosiale nettverkene man ønsker. Oppdateringer fra venner er lett synlige, og man kan endelig prate med venner som er pålogget uten at man spiller samme spill.
Deling av bilder og filmer har blitt veldig enkelt. Maskinen lagrer automatisk de siste 15 minuttene med spilling og man kan ved noen få trykk redigere og publisere bilder eller video.
Man kan til og med opprette en egen web-tv-kanal så andre kan se deg spille.
Grensesnitt
Hele brukergrensesnittet er endret. Grunntanken i navigasjonen er den samme, men det er mye mer dynamisk innhold på PS4. Alt flyter utrolig fint. Man kan skifte mellom programmer, så man slipper å lukke et spill helt om man trenger å gjøre noe annet.
Straks man starer et nytt spill for første gang begynner PS4 å installere det som trengs på harddisken. Dette går veldig raskt, sammenlignet med både pc og tidligere konsoller. Samtidig starter en nedlasting av oppdateringer til spillet fra nettet. En skikkelig bonus er at man ikke må vente til dette er ferdig, men kan begynne å spille mens oppdateringen lastes i bakgrunnen.
Spillkontrolleren
Sammen med PS4 kommer kontrolleren Dualshock 4, en grundig revisjon fra forgjengeren. Følelsen i hånden har blitt mye bedre, og styrepinnene har blitt langt mer nøyaktige. I tillegg har man fått er berøringsfelt i midten som kan gi nye måter å løse oppgaver på i spill.
Min favorittoppdatering er imidlertid den innebygde hodetelefonutgangen som lar deg koble til et vanlig hodesett rett i kontrolleren.
Batteritiden er dessverre bare en femtedel av hva man fikk ut av Dualshock 3 til PS3. Men heldigvis kan man lade Dualshock 4 uten at PS4 er på, ved hjelp av den nye dvalemodusen.
Spillgrafikk
Når en ny konsoll kommer på markedet venter man seg at grafikk og opplevelse tar et trollsteg fremover. Ingen av de fem spillene jeg har prøvd så langt har gitt meg bakoversveis, men potensialet er tydelig. Jeg synes PS4 har en grafikk som virker mer «ferdig» enn PS3 har. Alt ser mer naturlig ut i tillegg til det høye detaljnivået, og det er færre grafikkfeil.
Grafikken i PS3-spill har utviklet seg hele tiden gjennom de snart syv årene den har eksistert, og jeg forventer samme utvikling for PS4. Dagens spill er bare en appetittvekker.
Design
Dette er uten tvil den peneste spillmaskinen jeg har hatt i hus. Den følger en streng designdiett med rette vinkler og få estetiske krumspring. Den er også liten og lett. Har du andre Sony-produkter av nyere dato hjemme vil du se fellestrekk i designen.
Unntaket er statuslyset, en stripe som løper langs nesten hele toppen av maskinen. Når denne lyser blått eller oransje kan det bli i meste laget.
Jeg hadde håpet på en støyfri konsoll, men noe viftestøy må man regne med under spilling. Heldigvis kan man bøte litt på dette ved å sette konsollen på et luftig sted, og ikke inneklemt i et skap eller en hylle uten ventilasjon.
Sony har også gitt konsollen en egen dvalemodus, hvor PS4 bruker minimalt med strøm samtidig som man beholder litt funksjonalitet. I dvalemodus kan man lade kontrollerne, laste ned nye spill og oppdateringer og man kan begynne å spille igjen uten å laste alt på nytt.
Konklusjon
Playstation 4 er en fryd å bruke. Den tetter alle hullene som hadde oppstått i Playstation 3 sin fasade med årene. Den er rask, lett å bruke, sosial og fremtidsrettet og den nye kontrolleren er super.
Nå er det bare å vente på de virkelig gode «nestegenerasjons» spillopplevelsene.
Se nederst i saken for en oversikt over noen av spillene vi har testet så langt.
Følg vår anmelder på Twitter:Følg @magnuseidem