Raskest unna går boliger i Bergen og Trondheim. Der var gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i oktober 14 dager. Det viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).
- Vi ser at formidlingstiden fortsetter å falle, og at det flere steder tar stadig færre dager å selge en bolig. Det tyder på et fortsatt sterkt press i boligmarkedet, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.
Han påpeker at det er lenge siden man så en slik omsetningstakt.
- Salgstakten er høy, og vi må tilbake til 2006 for å finne de samme tallene, sier Jullum.
Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i oktober 2011 var 25 dager. I oktober 2010 var formidlingstiden 29 dager. Boliger i Bergen og Trondheim går raskest unna, med en gjennomsnittlig formidlingstid på to uker. I Oslo tok boligsalget to dager lenger, altså 16 dager.
I Akershus og Stavanger var gjennomsnittlig formidlingstid på boliger omsatt i oktober på 19 dager.
Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.
- Prisstigningen kan ikke fortsette
Ifølge sjeføkonomen er årsaken en sterk etterspørsel og forholdsvis få tilgjenglige boliger. Det gjør at prisene stiger.
- Man ser at nordmenn flest har så god råd at de har mulighet til å betale de boligprisene som er nå, men denne prisstigningen kan ikke fortsette, sier Jullum.
Boligprisene er nå 9,3 prosent høyere enn i oktober 2010, en prisvekst Jullum mener er altfor høy.
- Når man har en slik høy boligprisvekst, og en inntektsvekst i en husholdning på rundt fem prosent i året sier det seg selv at det ikke kan gå over tid, sier Jullum.
Les også: Meglerne krever egen boligminister
Tror på dyrere boliglån
Sjeføkonomen mener peker på flere tiltak han mener kan tøyle boligprisveksten, noe han mener må til for å normalisere utviklingen.
- Det ene er å bygge flere enheter slik at det blir flere boliger til salgs. Problemet er bare at når man bygger nytt i Norge, koster det ganske mye. Derfor vil dette på kort sikt ikke gi fall, sier Jullum.
Det andre grepet sjeføkonomen trekker frem, er å gjøre det dyrere for folk å låne penger.
- For å påvirke prisveksten kan man sette opp renten, men da må man samtidig passe på slik at man ikke får en altfor sterk krone. Derfor mener jeg andre tiltak vil være mer nærliggende, som for eksempel at bankene strammer inn på boligfinansieringen, sier Jullum, med henvisning til Finanstilsynets forslag om krav om høyere egenkapital.
Les mer:
Boligprisene faller
Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital
DN.no/kalkulator:
Regn ut hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt
Så mye kan du låne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.