Norske kroner styrkes markert mot flere av de store valutaene mandag.
- Det har vært et skikkelig kronerally i dag, sier rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no.
Sterkeste siden spetember
Mandag ettermiddag handles kronen til 7,54 kroner for en euro. Dette er det sterkeste nivået siden september ifjor. Den gangen gikk kronen helt ned mot 7,50-tallet mot den felleseuropeiske valutaen før den snudde. Jo lavere kursen er, desto sterkere er kronen, siden man da må betale mindre kroner for en euro.
- Vi har sett økende interesse fra utenlandske kjøpere i det siste, sier Wilhelmsen.
Kronen går også sterkere mot både dollar og pund mandag. En dollar koster i skrivende stund 5,71 kroner, mens pundet koster 9,01 kroner.
Bryter etablert handlingsintervall
Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets peker på at kronen nå er godt under det etablerte handlingsintervallet mot euro det siste halve året. I denne perioden har kronen stort sett holdt seg mellom 7,65 og 7,90 mot euro.
Kronestyrkelsen har kommet etter flere sterke makrotall fra norsk økonomi de siste ukene. Både blant analytikere og markedsaktørene er troen på et norsk rentekutt i mars blitt kraftig svekket.
- Den sterke kronen er det sterkeste gjenværende argumentet for et rentekutt på neste rentemøte i mars, skriver Viland i morgenrapporten fra DNB mandag.
Kan ikke utelukke kutt
Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities er enig i Vilands analyse. Han har lenge trodd på uendret rente på møtet i mars, noe han mener de siste ukenes markotall har støttet ytterligere opp om. Men makrotallene har i seg selv ført til en sterkere krone, noe som i sin tur er et argument for å kutte renten.
- Det ironiske er at en sterk krone i seg selv gjør at vi ikke kan utelukke rentekutt, sier Wilhelmsen.
Skremt av Olsen
Norges Bank har riktignok ikke noe spesifikt mål for hvor sterk kronekursen kan bli før den reagerer med et rentekutt. Men kronekursen påvirker både aktiviteten i norsk eksportindustri og nivået på prisene på importvarer.
I rentesettingen skal sentralbanken ta hensyn til både inflasjon og aktiviteten i norsk økonomi . Sterk krone fører til lavere importert inflasjon. Det kan føre til at den samlede prisveksten blir for lav og at sentralbanken derfor må kutte renten for å få opp prisveksten igjen.
Da kronen trakk helt ned mot 7,50-tallet ifjor høst var sentralbanksjef Øystein Olsen raskt ute med kommentarer om at en sterk krone ville kunne påvirke rentesettingen.
- Den gangen så vi at det var mange utlendinger som var nettokjøpere. De trakk seg veldig raskt ut etter at Olsen skremte dem, sier Wilhelmsen.
Dersom kronerallyet fortsetter denne uken, utelukker ikke Wilhelmsen at Olsen kan komme til å bruke en lignende taktikk allerede i årstalen førstkommende torsdag.
Les også:
- Nå er det bare én joker igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.