Enkelte investorer har gjort gode penger de siste ukene mens REC-aksjen har stupt. De har håvet inn på bekostning av mange private investorer som har kjøpt solenergiaksjen, skriver Dagens Næringsliv.

Tall fra det London-baserte selskapet Data Explorers viser at over 11 prosent av aksjekapitalen i Rec er lånt ut til shortsalg - aksjehandel som gir gevinst når aksjen faller. Andelen har ifølge DN økt dramatisk siden november.

- Verdien av disse aksjepostene er nå oppe i 450 millioner dollar (omtrent 2,5 milliarder kroner). Det tilsvarer fem dagers omsetning i Rec-aksjen, så dette har nok påvirket utviklingen i aksjekursen, sier David Carruthers, leder for kvantitative tjenester i Data Explorers til DN.

- Oppsiktsvekkende høyt
Shortselgernes strategi er å låne aksjer, selge dem videre, og kjøpe tilbake på lavere kurs. Det er kjent at Hafslund har vært villig til å låne ut noen av sine aksjer, mens Recs største eier Orkla har sagt nei. Informasjon om shortsalg av aksjer er ikke tilgjengelig fra Oslo Børs' side. Data Explorers har gjort temaet til sin spesialitet.

Det er i første rekke hedgefond og store institusjonelle investorer som driver med denne typen handel.

- Av Rec-aksjene som er tilgjengelige til utlån blir nesten alle brukt til shortsalg. Utnyttelsesgraden er på 94 prosent, oppsiktsvekkende høyt om man sammenligner med andre aksjer. Vi har nok ikke oversikten over alle handlene som skjer. Men generelt klarer vi å få med oss 85 prosent. Oslo Børs er et marked vi har god oversikt over, sier Carruthers til DN.

Les også: - Rec prøver å senke forventningene

<b>Verste børsuken siden juli</b>

- Solmarkedet kommer sterkt


- "Skummelt" Rec-fall

<b>- Ren spekulasjon</b>

Her finner du alltid oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.