Renewable Energy Corp. (Rec) var blant selskapene som steg kraftig på en negativ Oslo Børs onsdag.
Rec steg kraftig onsdag, og endte opp 28,3 prosent til 1,23 kroner pr aksje, etter at PV Insights meldte om en økning i spotprisene for PV-gradert silisium på 7,14 prosent til 18,00 dollar pr kilo seneste uken.
«Tross begrenset med transaksjoner i spotmarkedet for PV-gradert silisium, fortsetter silisiumprodusenter å øke sine priser, tilsvarende de sett for tier 2-silisium. Som et resultat er gapet mellom PV-gradert og tier 2-gradert silisium minsket», skriver PV Insights.
Modulprisene økte kun moderat denne uken, men ifølge PV Insights fortsetter systemetterspørselen i Japan å være god, samt henter seg inn i Tyskland.
«Sammen med solid installasjonsetterspørsel fra Kina, er den generelle systemetterspørselen fortsatt i bedring. Men avtagende systempriser fortsetter å legge press på solcellepanelpriser tross sterk etterspørsel», heter det.
Carnegie mener prisøkningen var som ventet, men veier positivt på momentet.
«Selv om vi og markedet ventet at silisiumprisene skulle bevege seg oppover så er faktum at skjedde positivt og bør sende silisiumprodusentene opp. Ved å være hovedinnsatsfaktor for solcellemoduler så kan man argumentere for at en prisøkning i silisiumprisene er en ledende indikator for høyere etterspørsel og dermed en prisøkning for moduler», skriver meglerhuset i en oppdatering.
Carnegie tar nå et mer positivt standpunkt til solindustrien ettersom meglerhuset nå tror fjerde kvartal 2012 representerer bunnen og at man dermed bør se en gradvis bedring i tiden fremover.
«Hovedproblemet med Rec er manglende finansiering på mellom 0,8 og 1 milliard kroner i april 2014 og usikkerhet hvordan dette kan bli løst», heter det.
Carnegie har en hold-anbefaling på Rec, men mener at investorer heller bør se mot selskaper som Trina Solar, First Solar og Yingli Green Energy.
Rec ble omsatt for 119 millioner kroner på Oslo Børs.
Oljetall fikk liten oppmerksomhet
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener oljetallene i USA for desember fikk for liten oppmerksomhet mot hvor store revideringene var relativt til ukestallene.
-Uheldigvis er det slik at disse månedstallene for tilbud og etterspørsel kommer med to måneders lagg, som markedet da ser på som «bygones», ettersom de følger med på ukestatistikk. Det viste seg imidlertid at ukestatistikkene i desember var veldig feil, hvor etterspørselen viste seg å være en million fat pr dag lavere, sier analytikeren til TDN Finans onsdag.
Revideringen tilsa et etterspørselsfall på 3,6 prosent årlig i desember årlig, noe Kjus mener var et ekstremt svakt tall, mens produksjonsveksten vist seg å være 990.000 fat pr dag høyere i desember enn året før.
-Videre så vi at produksjonsveksten i Nord-Dakota steg, hvor visse skeptikere pekte på at fall i november betydde at man hadde nådd toppen. Industrien startet opp her for fem år siden, hvor det hver vinter har vært produksjonsnedgang om vinteren grunnet logistikkoperasjoner. Det viste seg at det var snøstormen i november som reduserte produksjon, men hvor alt ble tatt inn igjen i desember. Så det er ingen topp i Nord-Dakota, og det tror jeg heller ikke det blir i 2013, sier han.
Kjus mener desember-tallene, om enn bare ett datapunkt, er med på å støtte anslagene hans for utviklingen av det amerikanske oljemarkedet.
-Trenden fortsetter akkurat slik jeg trodde den skulle. Det jeg venter på, for at det skal få en global effekt, er at rørlinjestrukturen kommer i større grad slik at prismarginene (spreadene) kommer inn i USA mellom olje fra land- og havbåren olje, slik at raffineriene begynner å heller kjøpe innenlandske oljen istedenfor vestafrikansk olje. Det har begynt å skje. Gulfkysten begynner å bli mettet med lett søt olje produsert i Vest-Texas, men fortsatt én millioner fat pr dag av vestafrikansk olje å dytte vekk fra USA, sier analytikeren.
Kjus mener de globale effektene fra USA-storyen vil ta en 2-3 år, og venter fortsatt oljepriser over 100 dollar de neste to årene.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,41 prosent til 477,09 poeng. Aksjene som inngår i indeksen ble omsatt for 2,54 milliarder kroner.
Les også: Markedet har overvunnet frykten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.