Renewable Energy Corporation (Rec) legger ned deler av produksjonen i Norge for godt. 700 ansatte mister jobben - omtrent halve Rec-arbeidsstyrken i landet.

Har regnet på kostnadene
Men under presentasjonen av resultatene for tredje kvartal onsdag gjør selskapet det klart at det ikke nødvendigvis ender der.

- I dagens markedssituasjon kan ytterligere fabrikknedleggelser i Norge ikke utelukkes, sier finansdirektør Bjørn Brenna.

Han røper at Rec har regnet på kostnaden ved en nedleggelse av den resterende kapasiteten i Norge, og sier de omtrent vil bli oppveid av kanselleringer av kontrakter.

- Ingen garantier
- Vi vet jo hva markedet mener på forhånd, og at dette er informasjon som markedet er opptatt av. Da syns vi det er bedre å gå ut og si hvordan vi ser på det enn ikke å gjøre det, sier konsernsjef Ole Enger til DN.no etter presentasjonen.

- Er det en fremtid for solenergi-industrien i Norge?

- Det håper vi, og vi skal gjøre det vi kan for å få til. Men vi kan ikke gi noen garantier slik som det ser ut i dag. Vi må være forberedt på alle alternativer, svarer Enger.

- Er det noe dere angrer på i strategien dere har hatt i Norge?

- Det er ikke mye man vinner med etterpåklokskap. Men det er klart det er ting vi ville gjort annerledes, er alt Enger sier.










Positiv kontantstrømseffekt
Når det gjelder de allerede vedtatte nedleggelsene, sier Rec at de vil koste selskapet omtrent 400 millioner i kontantstrøm. Selskapet tjener imidlertid 622 millioner på kansellering av kontrakter, og differansen blir altså positiv, på rundt 222 millioner kroner, ifølge presentasjonsmaterialet.

Det er den eldste produksjonslinjen på Herøya, waferfabrikken i Glomfjord og cellefabrikken i Narvik som legges ned. Produksjonen har allerede vært midlertidig stoppet i flere måneder. Den resterende kapasiteten i Norge består av et monoanlegg i Glomfjord og den nyeste waferlinjen på Herøya.

Høye kostnader
Rec har 3.900 ansatte i Norge, USA og Singapore. Grunnen til at den norske produksjonen er mest utsatt er høye produksjonskostnader, ifølge selskapet. Rec vil ikke røpe hvor stor forskjell det er i enhetskostnader på for eksempel wafere, som produseres både i Singapore og Norge.

- Kostnadsnivået er lavere, understreker imidlertid Enger.

- Lønnskostnadene er mye lavere, under en femtedel i forhold til Norge. En annen ting er at man er veldig flinke i Singapore: man er vant til å drive med denne type produksjon, man har erf#229 fra elektronikk eller halvlederindustrien, og de er veldig kjappe til å ta i bruk nye teknologier, og driver veldig godt, for å si det sånn.

Enger sier til TDN Finans at det må komme en kraftig kostnadsreduksjon i Norge i fjerde kvartal for at den resterende produksjonen skal kunne opprettholdes.

Svakt marked
Nedleggelsene i Norge begrunnes med stupende etterspørsel i solcellemarkedet siden begynnelsen av året. Under presentasjonen i Høyres Hus i Oslo peker Enger på at prisene i første kvartal hadde falt til en tredjedel av nivået i 2008, for så å falle ytterligere 30-40 prosent i andre kvartal. I tredje kvartal falt prisen på silisum åtte prosent, på moduler 13 prosent og på wafere 17 prosent.

Rec leverte et driftsresultat før nedskrivninger på 370 millioner kroner for tredje kvartal, hvilket lå godt under analytikernes forhåndsanslag på 560 millioner kroner i gjennomsnitt, ifølge TDN Finans.

Les også: 700 mister jobben i Rec

Enger sier at Rec for noen måneder siden forventet at etterspørselen og dermed også prisene skulle ta seg opp i løpet av tredje og fjerde kvartal.

- Dette har dessverre ikke skjedd, må han konstatere.

Konsernsjefen forklarer fortsatt prisnedgang med uroen i verdensøkonomien.

- Hovedforkl#229en er uten tvil at finansiering er vanskelig å oppdrive, sier Enger.

Derfor forventer han at prisene vil fortsette å falle i fjerde kvartal og at markedet vil være ”utfordrende” de neste ett til to årene, som kan bli ”en veldig vanskelig periode”. I 2012 vil forholdet mellom tilbud og etterspørsel bli enda mer ubalansert, ifølge selskapet. På verdensbasis vil kapasiteten øke fra 29 til 39 gigawatt, mens etterspørselen ventes å gå fra 21 til 23 gigawatt.

- På kort sikt tror jeg vi må akseptere at vi befinner oss i en overkapasitetssituasjon som vil vare ut året og inn i neste, helt klart, sier Enger.

Konsolidering
Han peker på at det vanskelige markedet allerede har fått store konsekvenser for de børsnoterte selskapene. Hittil i år har sektorens markedsverdi falt med 60 prosent. På onsdag faller Rec-aksjen REC videre med 11,3 prosent, og er ned over 73 prosent for året.

På bakgrunn av disse tallene venter Enger en konsolidering i markedet.

- Det mest positive man kan si om markedet og prisene akkurat nå er at solenergi aldri har vært så konkurransedyktig, oppsumerer han.

Og akkurat dette mener Enger taler i industriens favør på lang sikt.

- På lang sikt er fundamentene for vekst bedre enn noensinne, mener han.

Les også:

700 mister jobben i Rec

700 Rec-jobber kan ryke

- Ikke mye staten kan gjøre

Finansuroen skremmer beilerne

Strømbrudd forkludrer REC-produksjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.