Det kom frem i en melding sendt til Oslo Børs nå i kveld. Selskapet skriver at forventningene om et fortsatt betydelig negativt driftsresultat gjør at det har besluttet å stenge ned permanent gjenværende produksjon av multikrystallinske wafere på Herøya. Samtidig med at meldingen gikk ut til offentligheten var de ansatte kalt inn til allmøte der de fikk høre beslutningen.
Styret i Rec behandlet skjebnen til Herøya-anlegget da det møttes tirsdag kveld. Da skulle styret banke gjennom resultatene for første kvartal før disse blir offentlige i morgen tidlig.
Les også: Skjebnedag for Recs Herøya-fabrikk
Tre av fire ansatterepresentanter i Rec-styret, alle fra IndustriEnergi, stemte imot nedleggelsesbeslutningen.
- Vi kunne ikke fortsette å tape flere titalls millioner i måneden på den norske virksomheten. Vi måtte konstatere at prisene fortsetter å falle internasjonalt. De ansatte har sørget for å kutte kostnadene med 25 prosent to år på rad, men det er dessverre ikke nok når prisene har falt 70 prosent det siste året. Det er betydelig risiko for at prisene vil fortsette å falle, sier John Andersen jr., konserndirektør i Rec til Dagens Næringsliv.
Etter jul steg prisene på wafere noe, men siden begynnelsen av mars har markedsprisene falt hver eneste uke.
Mister jobben
Produksjonen vil bli avviklet i løpet av andre kvartal i år, og om lag 460 ansatte vil miste jobben som følge av nedleggelsen. Parallelt med avviklingen vil Rec de neste månedene vurdere alternativ virksomhet ved anlegget.
- Solenergimarkedet har endret seg dramatisk de siste årene. Til tross for betydelig etterspørselsvekst, har overkapasitet lagt et betydelig press på waferprisene, skriver konsernsjef Ole Enger i meldingen fra selskapet.
Kostnadsreduksjoner på Herøya de siste to årene på over 25 prosent har ikke vært nok til å hindre nedleggelse.
Peker på Kina
- Med en meget krevende konkurranse, særlig fra Kina, og markedspriser som har falt til en tredjedel i løpet av ett år, har disse kostnadsreduksjonene dessverre ikke vært tilstrekkelig. Fortsatt betydelige tap var forventet fra fabrikken på Herøya. Vi har derfor ikke annet valg enn å avvikle vår wafer virksomhet i Norge", sier Enger videre.
Samtidig med at markedsprisene for Recs produkter har falt har, har aksjekursen i Rec utviklet seg stadig mer negativt. I dag sluttet aksjen til 3,026 kroner etter å ha steget beskjedne 0,5 prosent. Aksjen nådde sin topp i november 2007 da den ble omsatt til mer enn 220 kroner.
Regnskapsmessig ble driftsmidlene knyttet til anlegget ble skrevet ned til null allerede i 2011. Rec vil bokføre kostnader og forpliktelser knyttet til nedleggelsen i andre kvartal 2012. Største eier i Rec er Orkla med knappe 40 prosent av aksjene, mens Folketrygdfondet er nest største eier med knappe tre prosent av aksjen i solenergiselskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.