Industrigiganten Elkem Solar ønsker å gjenåpne REC-fabrikken på Herøya i Porsgrunn og skape mellom  70 og 80 nye arbeidsplasser. Det bekrefter selskapet overfor Dagens Næringsliv fredag.

Elkem Solar er enig med konkursboet etter REC (Renewable Energy Corporation) om å overta deler av REC-fabrikken på Herøya for å starte ny solproduksjon, og annonserer i dag at selskapet vil gjenåpne fabrikken.

– Dette er grønn omstilling i praksis. Vi starter opp igjen industriproduksjon i tomme lokaler, utvikler ny fornybar-teknologi og skaper 70-80 nye arbeidsplasser, sier administrerende direktør Inge Grubben-Strømnes i Elkem Solar.

Les også: Fornybar tar innpå fossiler dnPlus

Satsingen vil også gi et titall indirekte arbeidsplasser, med rom for videre vekst.

– Satsingen på Herøya blir en forlengelse av produksjonen ved Elkem Solar i Kristiansand. De to fabrikkene vil inngå i verdens mest energi- og klimaeffektive verdikjede for solceller, sier Grubben-Strømnes.

Tidligere i år kjøpte Elkem Solars eier, kinesiske Bluestar, REC Solar i Singapore og Herøya vil passe inn i deres samlede solsatsning fra solsilisium til paneler.

Oppstart våren 2016

Kjøpet betinger at Elkem Solar skal bruke de neste seks månedene på å få oversikt over behovet for teknologiutvikling og verifisere anleggets konkurransekraft. Ambisjonen er å starte opp drift første halvår 2016. Grubben-Strømnes understreker at Elkem Solar trenger velvilje og innsats fra både lokale og nasjonale myndigheter for å realisere prosjektet.

– Dette er et prosjekt med betydelig risiko og anlegget må oppgraderes for flere hundre millioner kroner. Vi trenger politikere som forstår og verdsetter betydningen av norsk industri. Vi trenger også hjelp fra virkemiddelapparatet, sier Grubben-Strømnes.

- Å ta i bruk norsk silisiumkompetanse og ren norsk vannkraft for å bygge solceller rundt i verden er et gunstig klimatiltak, sier Geir Ausland, som er verkssjef ved Elkem Solar og skal lede satsingen.

 

Siva bidrar

Siva, som er et statlig foretak som investerer i næringsbygg for å redusere risiko ved nyetablering, er allerede engasjert og vil bidra til at prosjektet blir realisert. 

- Siva var utløsende for etablering av solcelleindustrien i Norge på starten av 2000-tallet, og vi ønsker å bidra til at ny virksomhet kan utnytte den kompetansen og infrastrukturen som er bygget opp. Initiativet fra Elkem Solar på Herøya vil ha stor betydning både regionalt og nasjonalt og vi ser fram til et videre samarbeid, sier eiendomsdirektør Lise Bartnes Aalberg i Siva.

Trenger NAV

Inge Grubben-Strømnes er fornøyd med at Siva har stilt opp som en partner for Elkem Solar på Herøya, og jobber nå for å skaffe flere støttespillere.

– Vi vil også ha behov for samarbeid med aktører som Enova og Innovasjon Norge som kan gi støtte til utvikling og samarbeid med NAV for å tak i riktig kompetanse, sier Inge Grubben-Strømnes.

Les også:

Har tjent 585 mill. på to år dnPlus

Kjapp gevinst på sol dnPlus

Se DNtv: Kledd for krise

Kledd for krise
Deltakerne på Paretos oljekonferanse er kledd for krise
00:58
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.