Så langt i år har statens inntekter fra egen olje- og gassportefølje vært stabil sammenlignet med samme periode i fjor: 78,4 milliarder kroner mot 77,5 milliarder. Men virksomheten er preget av store svingninger, skriver Petoro og summerer opp: Oljeprisen er opp 38 prosent fra året før, gassprisen ned 18 prosent, oljeproduksjonen ned 14 prosent, gassproduksjonen opp 10 prosent, investeringene ned 20 prosent.
Petoro er statens eget oljeselskap og forvalter statens eierandeler i olje- og gassfeltene på norsk sokkel, de såkalte SDØE-andelene.
- 78 milliarder kroner til staten er et meget stort beløp. Det kjennes derfor rart ikke å kunne si meg fullt ut tilfreds med resultatet til nå i 2010. Men bak tallene ligger fortsatt kraftig fall i oljeproduksjonen fra våre store modne felt og en utvikling i investeringene som viser at vi ikke makter å holde oppe den aktiviteten vi har planlagt. På den bakgrunnen er jeg ikke tilfreds med resultatet vi nå legger fram fra driften av statens olje- og gassportefølje,” sier Kjell Pedersen, administrerende direktør i Petoro.
Netto kontantstrøm - det vil si oljeinntektene som overføres til statskassen var i tredje kvartal 22,4 milliarder.
Petoro har opplevd stort produksjonsfall på grunn av omfattende vedlikeholdsstanser. Pedersen er ikke så bekymret over planlagt kortsiktig redusert produksjon. Men han sier det er urovekkende at antall nye produksjonsbrønner som bores på noen av de største oljefeltene er halvert over de siste åtte årene.
Han ser også at andre investeringer og aktiviteter faller bak oppsatte planer.
- Vi har sett fall i oljeproduksjonen fra norsk sokkel siden 2001. Det er en naturlig del av modningen av feltene. Men produksjonen faller raskere enn forventet av operatørene og partnerne. Hovedgrunnen til dette er at vi ikke får ferdigstilt det nødvendige antall nye brønner som skal kompensere for reduksjonen i de eldre brønnene. Sammen med forskyvning av andre aktiviteter fører dette til at våre totale investeringer i seks viktige modne felt ligger an til å bli 25 prosent lavere enn planlagt for 2010. Investeringene i produksjonsboring på de samme feltene ser ut til å bli mer enn 30 prosent lavere enn forutsatt i planene. Dette får negative konsekvenser også for fremtidig produksjon. Vi må endre måten vi videreutvikler og driver de store modne feltene. Uten omstilling risikerer vi ikke bare å gå glipp av mulige tilleggsmengder, vi løper også en betydelig risiko for å tape oljereserver vi har tatt for gitt at vi skal utvinne, sier Kjell Pedersen.
Petoro-sjefen mener det er vanskelig å få full forståelse i næringen og i samfunnet for at det ikke gjøres nok i de modne feltene, all den tid både aktivitetsnivå og bruk av penger i petroleumsnæringen er på et høyt nivå.
- Mitt poeng er at vi ikke makter å gjennomføre planlagte investeringer og tiltak i felt der slike tiltak er tidskritiske for den totale utvinningen av ressursene. Ved å investere tilstrekkelig i dag legger vi grunnlaget for økt produksjon og inntekter i mange år fremover. Venter vi for lenge vil det ikke være lønnsomt å investere i større modifiseringer og ombygginger. I så fall kan store verdier gå tapt. Men det nytter heller ikke bare å pøse på med penger. Vi må være smartere og få mer igjen for de pengene vi bruker, sier han.