Islandske Glitnir er neste bank ut som tvinges til å bli tatt over av staten.

I en pressemelding kommer det frem at styret i banken har takket ja til et tilbud på 600 millioner euro for 75 prosent av selskapet. Kjøpet skjer gjennom en emisjon.

Det er mindre enn halvparten av verdien på fredag. På fredag hadde selskapet en markedsverdi på 1,7 milliarder euro.

Det var den internasjonale finanskrisen som tvang ledelsen i banken til å gå i krisesamtaler med den islandske sentralbanken. Disse samtalene førte altså tilslutt til at den islandske sentralbanken tar et stort jafs av selskapet.

Ikke til å unngå
Kredittanalytiker Guttorm Egge i Nordea Markets er ikke spesielt overrasket over nyheten.

- Slik markedet har utviklet seg er ikke dette overraskende. Vi har lenge visst at de islandske bankene ikke har kunnet låne til akseptable nivåer i obligasjonsmarkedet. Hvis de i det hele tatt hadde klart å skaffe penger, ville det blitt til en margin på mellom fem og ti prosent mot referanserenten, sier Egge til DN.no.

- Når finansmarkedene ikke bedrer seg, blir det dermed kun et tidsspørsmål før en eller annen form for redningsoperasjon må gjennomføres, legger han til.

Boom og kollaps
Island har opplevd en økonomisk boom de første syv årene på denne siden av årtusenskiftet. Veksten var drevet av rimelig gjeldsfinansiering, en finansiering som har muliggjort en kraftig ekspansjon for islandske banker, også utenfor nasjonens grenser.

- I markedet er det blitt fokusert på størrelsen på de islandske bankene i forhold til den islandske økonomien. De har hatt en kraftig vekst, hovedsakelig i utlandet, de senere årene. Når markedet snur kan denne veksten fort vise seg å bli dyrkjøp, sier Egge.

Nyheten får den islandske kronen til å svekke seg kraftig mot euro. Før meldingen måtte man ut med 137 islandske kroner for én euro, mens man etter meldingen må ut med rundt 142,5 kroner.

Ren redning
Staten kommer ikke til å sitte som langsiktig eier i Glitnir. Kjøpet er kun ment å bedre stabiliteten i det islandske finanssystemet, ifølge en pressemelding fra den islandske sentralbanken Sedlabanki.

Dermed er kjøpet en ren redningsaksjon fra myndighetshold.

- Dette tiltaket er gjort i lys av de midlertidige likviditetsproblemene Glitnir står overfor, og på grunn av den uvanlig vanskelige situasjonen i de globale finansmarkedene, skriver Sedlabanki i en pressemelding.

Helt nødvendig
Sentralbanksjef David Oddeson understreker at hjelpen var helt nødvendig for at Glitnir eksistens.

- Uten denne innsatsen hadde Glitnir sluttet å eksistere innen noe uker. Så enkelt er det, sa Oddson på en pressekonferanse mandag, ifølge di.se.

Overrasket
Valutastrateg Carl Hammer i SEB er overrasket:

- De islandske bankene har hatt funding-problemer en stund, men dette er veldig drastisk og jeg tror ikke at mange forventet det, sier han til Reuters.

Gjeldsstrateg Luis Costa i Commerzbank håper redningsaksjonen vil gi ro i valutamarkedet for den islandske kronen.

- Vi visste at en statlig redning var et sannsynlig utfall, og det har nå skjedd. Det kan gi støtte, men den islandske kronen kan fortsatt svekke seg ytterligere fordi økonomien og gjelden på Island kan forverre seg, sier han til Reuters.

Tar bort all tvil
- Å ha en statlig eier styrker kapitalbasen i banken, og tar bort all tvil om Glitnirs finansielle styrke, sier toppsjef Lárus Welding i en kommentar, ifølge di.se.

Han fortsetter som toppsjef etter kjøpet.

Kapitalinnsprøytingen fører til at Glitnir kommer opp i en kapitaldekning på 14,5 prosent. Bankdriften kommer til å fortsette uten videre forstyrrelser, ifølge Sedlabanki. pted.

Bankens fundingsituasjon har forverret seg de seneste dagene, etter at fundingen har gått bra tross utfordrende markedsforhold.

"Imidlertid har begivenhetene i de internasjonale finansmarkedene de seneste to ukene hatt ufortsette konsekvenser som drastisk har endret forholdene for Glitnirs kortsiktige funding", heter det i meldingen.

Ønsker velkommen
Også de største aksjonærene har støttet beslutningen, opplyses det. Kunder, obligasjonslånseiere og ansette vil ikke bli påvirket, og tiltakene styrker bankens likviditet og kapitalisering.

Styreformann Torsteinn Már Baldvinsson ønsker staten velkommen.

- Jeg beklager at vi ikke lykkes i å løse dette slik vi hadde planlagt det. Men denne løsningen sikrer bankens fremtid, sier han.

Glitnir-aksjen er fortsatt pauset på Island.

I Norge får nyheten kraftige utslag for finansaksjene. DnB Nor faller 10,85 prosent og Storebrand er ned 9,52 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.