Selv om Norges Bank kan kutte renten snart, er det likevel svært urolig i pengemarkedet.

Risikopåslaget ligger rekordhøyt, og de såkalte Nibor-rentene fortsetter å stige. Risikopåslaget ligger innbakt i Nibor-renten, og gir en god pekepinn på hvor mye rente lånekundene kommer til å måtte betale i banken.

Oppgangen i Nibor-rentene fortsatte etter at redningsplanen ikke ble godtatt mandag.

Og makroøkonomene tror pengemarkedet fortsatt vil holde seg urolig i en tid fremover, ifølge en ringerunde TDN Finans har gjennomført til tre norske makroøkonomer.

Renten presses opp
Ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank har tremåneders nibor i dag vært oppe på 7,80 prosent, men har nå falt tilbake til 7,72 prosent. Ettersom renten nå har passert årsskiftet har det tradisjonelt ført til at renten har blitt presset opp 20-30 punkter, men Jullum er usikker på om det har hatt noe effekt i år.

Sjeføkonomen mener vi ennå ikke ser så mye effekter i markedet etter at redningspakken ikke ble vedtatt i går.

-Vi ser ikke så veldig mye ennå. Problemet i pengemarkedet når det gjelder kreditter og bankfundinger er at det ikke blir gjort så veldig mye, vi vet ikke hvor ting vil bli sluttet, sier Jullum.

Lite finansiering
Han sier at sier at pengemarkedene stiger, og at svært lite finansiering gjøres.

Makroøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets mener at pengemarkedet kan normalisere seg selv om den amerikanske redningsplanen skulle trekke ut i tid.

- Nibor 3 måneders renten er fortsatt skyhøyt over styringsrenten og stigende. Hvis denne utviklingen fortsetter så kan vi vente at utlånsrenten blir satt ytterlige opp (..)Pengemarkedet vil nok normalisere seg selv om gjennomførelsen av redningspakken tar lang tid, men jo fortere redningspakken blir gjennomført jo fortere vil det normalisere seg, sier Bech-Moen.

Bech-Moen mener det ikke er sikkert at redningspakken vil hjelpe pengemarkedet noe særlig hvis de priser de råtne papirene for lavt slik at det ikke hjelper banker som allerede er risikoutsatt.

Et vendepunkt
- Redningspakken kan bli et vendepunkt for pengemarkedet, men siden vi ikke vet detaljene i pakken er det vanskelig å si. Det avhenger veldig av hvilken pris myndighetene kommer til å kjøpe disse papirene for. Vi vet heller ikke hvor solide bankene blir etter at de har kvittet seg med disse papirene. Situasjonen forverrer seg for banker med kort funding, sier Bech- Moen.

Makroøkonom Katrine G. Boye i Nordea Markets tror at det fortsatt vil være svært urolige tilstander i markedene før en ny avstemming i Representantenes Hus kan skje torsdag.

"Tilstanden i pengemarkedene ble ikke noe bedre i mandag etter at flere europeiske banker måtte reddes. Federal Reserve og andre sentralbanker kom i går ettermiddag med ytterligere tiltak for å utvide tilgangen på dollarlikviditet. Blant annet har Norges Bank utvidet kredittavtalen med Fed fra 5 til 15 milliarder dollar. Problemene i pengemarkedene er ikke ventet å bli noe mindre etter gårsdagens nedstemming av redningspakke", skriver Boye i bankens morgenrapport tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.