Pareto PPN, som er en del av Pareto-gruppen som også eier Pareto Securities, får kraftig refs fra Finanstilsynet.
Listen over overtredelser er lang, og Finanstilsynet mener at Pareto PPN har brutt en rekke sentrale bestemmelser i verdipapirhandelloven.
- Det rettes skarp kritikk mot Foretaket for dette, heter det i en rapport fra Finanstilsynet.
Spesielt trekkes det frem at Pareto PPN har solgt et høyrisikoprodukt som tilsynet mener er for høyt priset. Produktet er solgt til kunder som selv har oppgitt at de ønsker å ta ingen eller litt risiko.
- Prisingen av dette produktet sett i sammenheng med den manglende merverdi kunden måtte bli tilført, gjør det lite attraktivt for kunden. Kunden blir belastet 17,9 prosent av investert beløp i kostnader og har begrenset rett til avkastning, skriver Finanstilsynet.
- Foretaket har foretatt alvorlige overtredelser av sentrale bestemmelser om god forretningsskikk. Det Finanstilsynets konklusjon at det forligger brudd på verdipapirhandelloven, skriver Finanstilsynet.
Agenttrøbbel
Finanstilsynet har også kommet frem til at Pareto PPN har brukt tilknyttede agenter i så stor grad at det er i strid med loven. Dette hindrer nødvendig kontroll.
Det er ikke lov å drive verdipapirforetak der størsteparten av virksomheten drives gjennom tilknyttede agenter. Men i Pareto PPN hadde selskapet 13 tilknyttede agenter, med tilsammen 48 ansatte. Til sammenligning har Pareto PPN selv bare 21 ansatte.
Grunnen til at verdipapirhandelloven er så klar på dette området, er at det er vanskeligere å føre effektiv kontroll med en så stor andel agenter.
I første halvår 2010 kom tilsammen 85 prosent av omsetningen i Pareto PPN fra tilknyttede agenter og andre verdipapirforetak.
- Når kun 11 prosent av virksomheten skriver seg fra investeringstjenester utført av foretaket selv (...), anses ikke virksomheten som ytes i agentnettet å stå i rimelig forhold til den som ytes direkte fra foretaket, skriver Finanstilsynet.
- Underbemannet
Samtidig tilfredsstiller ikke compliancefunksjonen lovens krav. Pareto PPN har ansatt én person i 60 prosent stilling i denne funksjonen, som skal følge med på alle selskapets agenter og tilknyttede selskaper, samt alle selskapets egne ansatte.
- Det er Finanstilsynets konklusjon at compliancefunksjonen fremstår som underbemannet, skriver finanstilsynet.
Det har i tillegg blitt funnet flere brudd på kravene til god forretningsskikk. Dokumentasjon av kundenes finansielle situasjon er mangelfull, og Finanstilsynet mener at det ikke er mulig for dem å danne seg et bilde av kundens finansielle situasjon, slik loven krever. «Smell» for meglergutta
Selv etter at Finanstilsynet ba om å få tilleggsopplysninger, var grunnlaget fraværende eller veldig kort og lite informativ.
Uriktig rapportering
Samtidig har selskapets kapitalkravsrapportering har vært uriktig.
Finanstilsynet mener det ikke er nødvendig å gi pålegg om retting, ettersom Pareto PPN har iverksatt tiltak for å følge opp forholdene i rapporten.
Pareto PPN er et verdipapirforetak som tilrettelegger investeringsprodukter og systemløsninger for investeringsrådgivere. Selskapet representerer 18 nasjonale og internasjonale leverandører og har mer enn 250 aktive finansielle rådgivere som distributører, ifølge opplysninger på Pareto PPN sine hjemmesider.
DN.no har ikke lykkes i å få en kommentar fra toppsjef i Pareto-gruppen Svein Støle.
Les også:
<b>Ba om strengere regler - fikk sjokk</b>
<b>Rått overskudd i kriseår</b>
Fornøyd med egen skremme-taktikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.