– Jeg har gjort mitt aller, aller ytterste for å etterleve den avtalen, sier Anundsen til NTB.
Han befinner seg mandag i Cape Town i Sør-Afrika, som del av følget som skal bli med kong Harald på tur til den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis senere i uka.
– Jeg tar det til meg når noen mener jeg ikke har fulgt opp en avtale. Er det noe som har ligget til grunn for all min politiske virksomhet, så er det dette: At jeg med ære skal følge opp de avtalene jeg inngår.
Blir sittende
Fra flere fylkeslag i Venstre kommer konkrete krav om at Anundsen bør trekke seg som statsråd. På spørsmål om han noensinne har vurdert dette, kommer svaret kontant: – Nei.
I stedet mener Anundsen at regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet snarest bør sette seg ned med Venstre og KrF for å drøfte situasjonen som har oppstått.
– Jeg har registrert at flere har sagt at det foreligger et brudd på avtalen mellom de fire partiene. Det mener jeg er veldig alvorlig påstand som de fire partiene må adressere, sier Anundsen:
– Det kunne være nyttig om de fire partiene hadde avklart om noen av dem faktisk mener at andre ting burde ha vært gjort for å følge opp avtalen bedre. Det gjelder på alle avtalens områder, tilføyer han.
Avklaringer
Spørsmålet om asylavtalen og det borgerlige samarbeidet er ikke tema for høringen i regi av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der er spørsmålet mer avgrenset: Har Anundsen feilinformert eller holdt tilbake vesentlig informasjon for Stortinget?
Fredag gjorde han comeback i komiteen han ledet i forrige periode. Men nå satt han på andre siden av rommet. I stedet for å grille, ble han selv grillet.
– Høringen bidro til å avklare en del ting som var uklare. Nå er det opp til komiteen å vurdere innspillene som kom, sier Anundsen.
Han mener høringen gjorde det klart at Politidirektoratet og Politiets utlendingsenhet ikke hadde fått med seg det hele og fulle omfanget av det Anundsen overfor Stortinget har beskrevet som en «tydelig politikkendring».
– Det som vel var nytt, var at politiet så tydelig, etter min oppfatning, gjorde det klart at de egentlig ikke hadde forstått den politiske føringen som lå i tildelingsbrevet. Det var en viktig avklaring.
– Det viser hvor viktig det er at vi blir bedre på å sørge for at konkrete politikkendringer faktisk når helt fram. Jeg har også beklaget overfor Stortinget at jeg ikke hadde sørget for at politiet fikk med seg dette, sier han.
Les også:
Vil fjerne boplikten ved starten av neste år
Du må belage deg på høyere priser
Går av som toppsjef i Coop Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.