I en ny rapport torsdag får departementet og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) krass kritikk fra Riksrevisjonen.
Departementet ble gitt et klarere hovedansvar for samfunnssikkerhet og beredskap etter terrorangrepene 22. juli 2011. Dette samordningsansvaret har departementet ikke klart å utføre på en god nok måte, ifølge Riksrevisjonen.
Departementets samordning og styring har betydelige svakheter, fastslår Riksrevisjonen i en ny rapport torsdag. Det svekker arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap generelt, er en av konklusjonene i rapporten.
– Alvorlig
Kritikken omfatter blant annet oppfølgingen av flere departementer, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og fylkesmennene.
Ifølge rapporten har tre departementer, inkludert Justis- og beredskapsdepartementet selv, i liten grad fulgt opp anbefalinger etter tilsyn.
– Samlet er dette alvorlig. Det iverksettes flere tiltak, men det er for tidlig å si om de vil gi de nødvendige forbedringene, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Kritisk til DSB
Riksrevisjonen kritiserer også DSB. Direktoratet ledes på en slik måte at man ikke vet nok om egen ressursbruk og om arbeidet «bidrar til ønskede samfunnsmessige effekter», står det i rapporten.
– DSB har i hovedsak vært styrt med krav om gjennomføring av aktiviteter uten at dette har vært godt forankret i overordnede mål. Vi anbefaler departementet å stille tydeligere krav til måloppnåelse og effektiv ressursbruk, sier Foss.
Avviser kritikk
I en foreløpig kommentar til rapporten uttaler departementet at de mener Riksrevisjonens undersøkelse gir et begrenset bilde av departementets samordningsrolle innen samfunnssikkerhet og beredskap, og at det ikke er grunnlag for å konkludere at utøvelsen av samordningsansvaret har alvorlige svakheter.
Les også:
Rasende bloggere stoppet ikke Freia-salget
Vær obs! på e-post fra sjefen i dag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.