– Kiwi-historien er et symptom på hva som nå foregår i hele handelsnæringen, sier Vibeke Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Fredag skrev Dagens Næringsliv om rekordhøye søkertall på butikkmedarbeider-stillinger i dagligvarebransjen. I 2015 mottok matbutikkjeden Kiwi i gjennomsnitt 50 søknader per utlyste stilling, de fleste av dem deltidsstillinger. Også Rema 1000 og Coop melder om et tøft arbeidsmarkedet og enorm etterspørsel for de ufaglærte stillingene.

Les også: 65.352 søkere til 1347 jobber (DN+)

Det får Virke til å reagere kraftig og retter søkelyset mot en fraværende regjering.

Virkes Vibeke Madsen savner en klar strategi for å styrke handelsnæringen for fremtiden.
Virkes Vibeke Madsen savner en klar strategi for å styrke handelsnæringen for fremtiden. (Foto: Mikaela Berg)
- Myndighetene snakker hele tiden om omstilling. Men regjeringen viser verken interesse eller forståelse for den omstillingen varehandelen står overfor i dag, sier Madsen.

 

Handelen rammes hardest

Tidligere i år slapp konsulentselsakpet Deloitte en rapport som viser at handelsnæringen vil bli rammet hardest av en stadig digitalisering og teknologiutvikling.

Virke opplever at myndighetene ikke tar inn over seg hvordan disse faktorene utfordrer dagens varehandel.

– Min hovedbekymring er at vi på lang sikt taper lokal verdiskapning, får svakere produktivitet, mindre varehandel til utlandet og betydelig svekket velstand i Norge, sier Madsen.

Madsen synes det er synd at så få blir tilbudt jobb i handelsbransjen. Varehandelen er i dag største sysselsetter for unge med over 100.000 ansatte under 25 år.

– Mange som faller fra skolen velger varehandelen som arbeidsvei. I tillegg ønsker mange med høyere utdannelse å søke seg til varehandelen fordi det gir en god CV og relevant erfaring, sier Madsen.

Les også:- Dette er en av våre store, alvorlige bekymringer som nasjon

Savner nasjonal strategi

Regjeringen kommer snart med en egen stortingsmelding for industrien. Noen liknende plan for varehandelen er foreløpig ikke planlagt.

– Industri-meldingen blir viktig, men industrien sysselsetter langt færre enn varehandelen. Hvis vi skal holde hjulene i Norge i gang trenger vi en nasjonal handlingsplan å styrke handelsnæringen, mener Madsen.

Virke peker på tre grep for å sikre fremtidige arbeidsplasser i varehandelen:

  • En styrket satsning på kjedeskolene og samspillet mellom varehandel og utdanning
  • Mer forskning og kunnskap om tjenestenæringene framover
  • Flere insentiver og rammebetingelser innen varehandel for å skape en grønnere og mer bærekraftig økonomi

- Ignorerer ikke handelsnæringen

Næringsminister Monica Mæland (H) stusser over Virkes beskyldninger og at de høye søkertallene for deltidsstillingene i seg selv er problematisk.

I tillegg viser hun til en rekke tiltak regjeringen har gjort for å styrke næringslivets konkurransekraft, inkludert handelssektoren.

– Vi har kuttet skatter og avgifter, styrket programmer som skal bidra til innovasjon, og gitt samferdsel et nødvendig løft. Dette er tiltak som kommer alle landets bedrifter til gode – også i varehandelen, skriver Mæland i en epost.

– Denne regjeringen bruker mer penger enn noen regjering før oss på kunnskap, forskning og næringsrettet innovasjon. Det gir grunnlag for nye bedrifter, produkter, tjenester og arbeidsplasser, sier hun.

Les også: Søkerstrøm til Kiwi i Oslo, men Maxbo-lederen i Balsfjord fikk bare én søknad da han skulle ha ny butikksjef (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.