– Vi skal aldri glemme angrepene på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Angrepene var en tragedie for alle berørte og rammet oss som samfunn og nasjon. Nasjonale minnesteder er viktig for at vi som nasjon skal ha et sted å sørge, savne de som gikk bort og samles om de verdiene som ble angrepet og satt på prøve den dagen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Regjeringen valgte å utsette etableringen av minnestedet på grunn av sterke og ulike syn blant berørte. Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene ønsker etablering av minnestedet slik det er vedtatt. Naboer på Sørbråten ønsker ikke minnestedet i sitt nærmiljø.

– Vi har hele tiden vært opptatt av å finne en løsning som alle kan samles om, sier Sanner.

– God dialog

Lederen for Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland, sier hun er fornøyd med at en beslutning nå er tatt.

– Det har vært viktig for oss å få minnestedene på plass. Vi trenger et sted å gå for å sørge og minnes i årene som kommer. Vi i støttegruppa har god dialog med departementet, og en lang prosess over flere år mener vi ingen er tjent med. Det er godt at vi slipper å markere fem år uten en avgjørelse i denne saken, sa Røyneland.

Lokalbeboerne og Foreningen Utstranda velforening varslet i fjor sommer at de vil gå rettens vei dersom planene for minnesmerket ikke endres og har samlet inn penger til dette. De har også foreslått at minnesmerket skal plasseres et annet sted i området.

Omstridt

Opprinnelig skulle minnesmerket stå ferdig 22. juli 2015, men det ble utsatt med ett år. Det skjedde etter protester fra beboerne i området og en psykososial rapport som kartla påvirkningen minnesmerket ville ha på dem.

Flere av de nærmeste naboene, som selv deltok i redningsarbeidet 22. juli, har tidligere vært svært kritiske til å få en permanent påminnelse om terrorhandlingene i sitt eget nærområde.

Etter protestene fra lokalbefolkningen ble prosessen utsatt og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. I januar opplyste Statsbygg at planene nok en gang var utsatt grunnet departementets arbeid med reguleringsplanen.

– Regjeringen har hatt et sterkt ønske om å finne en samlende løsning. Vi hadde håpet at tid skulle hjelpe, men vi ser nå at det ikke finnes en løsning som vil gjøre alle fornøyd. Det er svært ulike syn som ikke lar seg forene, sier Sanner.

Skjermingstiltak

Både Sanner og kulturminister Linda Hofstad Helleland la vekt på at de ønsker å legge til rette for tiltak som skal tilpasse minnestedet til lokalbefolkningens behov.

– Vi er opptatt av å få på plass skjermingstiltak slik at belastningen blir minst mulig for nærområdet. Av hensyn til trafikksikkerhet vil staten finansiere belysning langs fylkesveien som går forbi Sørbråten. Vi vil dessuten gå i dialog med kommunen og fylkeskommunen om andre trafikksikkerhetstiltak, sier Sanner.

Kulturdepartementet skal sammen med kunstneren vurdere mindre justeringer i utformingen av kunstverket.

Kostnaden for minnesmerket og de tilhørende tiltakene anslått til rundt 70 millioner kroner. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Norske Skog: - Vi er ikke bekymret

Dette er landene med de lykkeligste innbyggerne

Qatar planlegger oljeprodusentmøte

Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.