Særlig de to siste årene har norske myndigheter hatt tett kontakt med brasilianske myndigheter.
- Både Norge og Brasil er energinasjoner, og forholdet mellom de to landene er helt strålende, sier Riis-Johansen. Han mener at Norges bevilgning på én milliard dollar til Amazonasfondet har bidratt sterkt til at de to nasjonene snakker mye sammen.
- En aktiv utenrikspolitikk
- Amazonasfondet har fått gode skussmål i Brasil. Norge driver en aktiv utenrikspolitikk og vi er til stede mange plasser.
- Har denne tilstedetilværelsen gitt norsk næringsliv en fordel i Brasil?
- Statusen per i dag er bra for norsk næringsliv. Og det snakkes mye norsk her, kunne jeg observere her på messen i dag, sier statsråden.
Møter med Petrobras
Mandag morgen hadde statsråden et møte med brasilianske Petrobras.
- Vi inviterte dem til å bli med på det historiske Mongstad-prosjektet, og de viste stor interesse for dette. Men en eventuell deltakelse er langt frem i tid, understreker Riis-Johansen.
Han innrømmer at oljesamarbeidet mellom Norge og Brasil blir stadig viktigere.
- Men det er feil å tro at det er slutt på oljeaktiviteten i Norge. Det er fortsatt store områder på norsk kontinentalsokkel som skal utforskes og utbygges. Vi har store forventninger til det som skjer på norsk kontinentalsokkel, sier Riis -Johansen.
Norway the energy giant
Terje Riis-Johansen befinner seg i den sørlige delen av Atlanterhavet, så langt unna kraftlinjer over norske fjorder og oljeboring i torskens gyteområder det nesten går an å komme. Etter manges mening finner man den nye Nordsjøen – eller Sørsjøen om du vil -- utenfor Brasils strender. Norske bedrifter satser for fullt i Brasil, noe som også preger Rio Oil & Gas, Sør-Amerikas største messe med 1200 utstillere og 40.000 besøkende.
De som besøkte den norske standen mandag kveld fikk servert kanapeer med diverse klippfiskretter og en sprudlende olje- og energiminister under banneret: "Norway the energy giant".
Onsdag drar statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre til Russland. Også der står oljeutvinning i nord høyt på dagsordenen.
- Kan det bli utbygging i Barentshavet før utbygging i Lofoten?
- Det har vært mye fokus på Vesterålen og Lofoten. Men disse områdene er bare en del av nordområdene. Barentshavet er stort, og vi har fått avklart delelinjespørsmålet med Russland. Sikkerheten er viktig, men det må være faktabasert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.