En gruppe på 500 selskaper, fond og andre tunge økonomiske har makt til å stanse all avskoging innen 2020, mener britiske regnskogaktivister. Blant dem er Orkla-gruppen og oljefondet.

Det viser analysen «Forest-500» som den britiske regnskogorganisasjonen The Global Canopy Programme (GCP) offentliggjør onsdag.

Avskogingsøkonomi

GCP har identifisert, analysert og rangert 250 selskaper, 150 investorer, fond og banker, 50 land og regioner og ytterligere 50 innflytelsesrike aktører når det gjelder avskoging.

Til sammen kontrollerer disse den komplekse næringskjeden der råvarer som fører til avskoging, inngår – som palmeolje, papir, soya, kjøtt og tømmer.

– I dag lever vi alle i en global avskogingsøkonomi. Avskogingen er i sjokoladen vår og tannkremen vår, den er i dyremat og skrivebøker, våre bygg og våre møbler, våre investeringer og våre pensjoner, sier leder for GCPs avskogingsprogram, Mario Rautner.

Ambisiøse mål

Under FNs klimatoppmøte i New York i fjor ble det undertegnet en erklæring om å halvere avskogingen innen 2020 og få helt slutt på den i 2030. I tillegg har Consumer Goods Forum (CGF), som samler større selskaper og tjenesteytere over hele verden, vedtatt et mål om null netto avskoging innen 2020.

Ifølge Regnskogsfondet forsvinner i dag 46.000 kvadratkilometer regnskog hvert år. Mellom 2000 og 2012 ble et område tilsvarende tre ganger Norges areal flathogd.

GCPs analyse viser imidlertid at svært få av landene som er rammet av avskoging, har konkrete planer for hvordan FN-målet skal nås.

Analysen viser også at de fleste av selskapene faller igjennom når det gjelder å ha en helhetlig tilnærming for å beskytte regnskogen. Kun en håndfull selskaper, blant dem Nestlé, Procter & Gamble og Unilever, får toppscore.

Orkla og oljefondet

Orkla, som er en stor aktør innen både palmeolje, soya og papir, havner midt på treet med et snitt på 3 av 5 poeng, viser analysen. Selskapet har verken undertegnet New York-erklæringen eller er medlem av CGF.

Samme score får Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet.

Investorer, långivere og andre finansinstitusjoner er de som har mest innflytelse på dette området, mener GCP.

– Disse investorene har potensial til å bidra til å sikre overgangen til en avskogingsfri økonomi, heter det i analysen.


Les også: 
Frankrike: – Klimaendringene truer jorda

 

Ny studie: I 1945 begynte menneskets tidsalder

 
Rapport: - Regnskogen halvert siden andre verdenskrig

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.