118 av 120 permittert på Beitostølen: – Det eneste du kan gjøre er å kutte kostnadene til beinet

Beitostølen-eier Atle Hovi har sammen med familien flyttet inn i det tomme Radisson-hotellet. – Vi har ikke råd til nattevakt nå, og noen må passe på til krisen er over.

Brødrene Atle (til venstre) og Bjørnar Hovi eier Beitostølen Resort der 118 av 120 ansatte nå er permittert.
Brødrene Atle (til venstre) og Bjørnar Hovi eier Beitostølen Resort der 118 av 120 ansatte nå er permittert.Foto: DestinasjonsKirurgene

Fredag 13. mars tok Atle Hovi, som sammen med broren Bjørnar eier Beitostølen Resort, i samråd med bygdas ordfører og rådmann beslutningen om å stenge ned alpinanleggene, hotellene og de øvrige overnattingsstedene. I tillegg stanset oppkjøringen av det 320 kilometer lange løypesystemet bygda i Øystre Slidre er så kjent for.

Vel to uker senere er 118 av de 120 ansatte permittert. Kun en regnskapsmedarbeider samt direktøren på Radisson-hotellet er på jobb; sistnevnte etter krav fra Radisson-kjeden.

Beitostølen Resort, årsresultat 2019 (i MNOK) 2019 2018 Endring
Omsetning 98,4 106,4 -7,5%
Driftsresultat (ebit) 7,1 9,3 -23,7%
Resultat før skatt 4,3 5,8 -25,9%

Shining-følelse

– Nå gjelder det å holde motet oppe. Du får jo ikke påvirket situasjonen. Det eneste du kan gjøre er å kutte kostnadene til beinet, sier Atle Hovi.

– Hva gjør dere nå?

– Familien har flyttet inn på det tomme Radisson-hotellet. Vi har jo ikke råd til nattevakter og sånn nå, så vi må passe på at det til krisen er over sånn at det ikke skjer noe med bygget. Min kone har hjemmekontor, min datter på ti år har hjemmeskole mens vår yngste på fem sykler rundt i de tomme korridorene her, sier han.

DNs reporter er neppe den eneste som får assosiasjoner til The Shining, eller Ondskapens hotell; skrekkfilmen fra 1980 regissert av Stanley Kubrick basert på en roman av Stephen King med Jack Nicholson i hovedrollen.

– He he, jeg ser den. Vi har filmet litt her og vil vel legge ut noe på nettet snart, sier Hovi.

– Det blir en merkelig og spesiell påske. Når jeg trekker fra gardinet og ser blå himmel og masse snø, slår det meg hvor bortkastet det er uten gjestene våre.

Atle Hovi har flyttet inn med familien her på det tomme Radisson-hotellet på Beitostølen og hans datter på fem sykler rundt i de tomme hotellkorridorene.Foto: DestinasjonsKirurgene

Så veldig bra ut

Det ferske regnskapet for 2019 for Beitostølen Resort-konsernet viser inntekter på snaut 100 millioner kroner, åtte millioner kroner mindre enn i 2018. Resultat før skatt endte på 4,3 millioner kroner, halvannen million svakere enn året før.

– Det er vi egentlig kjempefornøyde med. Endringen skyldes i stor grad at flyplassen på Fagernes ble stengt sommeren 2018. Dermed mistet vi de engelske charterpassasjerene som bodde her en uke, leide ski, kjøpt heiskort og brukte mye penger på restaurantene. Vi hadde 100–120 hver uke, men plutselig var de borte. Dette viser hvor viktig det er å få chartertrafikken i gang igjen og få åpnet flyplassen på Fagernes, mener han.

2020-sesongen så ut til å bli veldig god før koronakrisen slo inn.

– Januar og februar var supre, men resten av vinteren er jo kjørt nå, og vi har fått mange avbestillinger av konferanser og arrangementer utover våren og forsommeren. Heldigvis har mange valgt å ikke kansellere, men snarere flytte arrangementene til høsten. Slik det ser ut nå er det neppe økonomi i å åpne hotellet her før tidligst 1. juli, men det er mulig det er i overkant optimistisk, sier Hovi.

– Hvor mye taper det per måned nå?

–30 prosent av kostnadene er lønninger som nå er kuttet. Vi ville nok ha sittet igjen med fem millioner kroner i resultat i mars og april. Så taper vi normalt 2,5 millioner i mai og går i balanse i juni. Så frem til 1. juli blir nok nettotapet vårt rundt 2,5 millioner. Men vi har god likviditet og er i grei dialog med banken, så dette skal vi greie, sier Hovi.

Konsernet hadde ved årsskiftet 136 millioner kroner i gjeld etter å ha nedbetalt gjelden med ti millioner kroner gjennom fjoråret.

– Men vi regner selvfølgelig ikke med å gå i pluss i år, sier Hovi, som synes krisepakkene fra regjeringen er oppløftende.

– Om vi kan få dekket de faste kostnadene vi ikke kan gjør noe med, er det en god nyhet for oss. For da kan vi få betalt regningene. Får vi det til, skal vi også klare oss til krisen er over, sier Atle Hovi.

Publisert 30. March 2020, kl. 16.43Oppdatert 31. March 2020, kl. 07.39
Atle HoviØystre SlidreThe ShiningFagernesBeitostølen