DUBAI. - Som backpackere synes vi det er litt dyrt her, men det er utrolig fint, sier Jørgen Risnes (20), som sammen med kameratene Even Letnes Wærnes (19) og Torgeir Nordgård (19) er ute på en fire måneders lang ryggsekktur.

De startet i Asia og reiste innom både Australia og Afrika før de nå avslutter eventyret med fire dager i Dubai.

- Dubai er veldig eksotisk. Vi fant et billig hotell, men må ta taxi en halvtime til omtrent alt. Men det gjør ikke så mye. Vi har vært på toppen av Burj Khalifa, verdens høyeste bygning, og vært på en del sightseeing. Så har vi jo "stortrommet" litt, siden det er de siste feriedagene. Shoppingmulighetene er enorme! Bagen min var 19 kilo da jeg kom hit, nå veier den 23 kilo, sier Risnes.

 

Dubai er én av syv emirater i De forente arabiske emirater og blir ofte kalt Midtøstens svar på Las Vegas.

Her finner man en eksotisk blanding av luksus, shopping og stormannsgalskap - og bling-faktoren er høy. Dubai satser stort på turisme, men nordmenn har vært skeptiske til å reise hit - og det ble ikke noe lettere etter Marte-saken.

Marte-saken gjorde folk skeptiske

Norske Marte Deborah Dalelv ble ifjor sommer dømt til 16 måneders fengsel for å ha hatt seksuelt samvær utenfor ekteskapet, for å ha avgitt falsk forklaring til politiet og for å ha drukket alkohol. Men bare seks dager senere ble hun benådet av emiren i Dubai, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, som også er statsminister i Emiratene. Det var han som fikk opphevet dommen, noe som skjer svært sjelden.

Behandlingen myndighetene ga Marte-saken var svært uheldig for Dubais image som turistdestinasjon.

- Vi merket at nordmenn ble mer skeptiske til Dubai rett etter dette, sier norske Silje Rønne, gründeren bak Voyage Dubai, et selskap som skreddersyr luksusopplevelser i Emiratene.

- Men nå ser vi at turisttrafikken fra Norge er i ferd med å ta seg opp igjen, og de lokale turistmyndighetene spår en kraftig økning i antall besøkende nordmenn når Emirates starter sine direkteflyvninger hit, sier hun.

Skreddersydde luksusopplevelser

I dag driver Silje Rønne Voyage Dubai delvis fra Norge og delvis fra Dubai, og alle turene er spesialtilpasset hver enkelt kunde, enten man reiser privat eller som bedrift. Reiseselskapet kan reservere bord på byens mest eksklusive restauranter og få deg forbi køene på de hippeste nattklubbene, de tilbyr butlertjenester, besøk hos beduiner i ørkenen, egen sjåfør, kokk, helikopter og yacht for alle som har lyst - og råd.

Allerede i dag kan du fly rekordbillig til Dubai: Konkurransen mellom flyselskapene presser prisene, og flybillettene til Dubai har blitt opp mot 20 prosent billigere enn ifjor: Nå flyr du rekordbillig

2. september i år starter Emirates daglige direkteflyvninger mellom Oslo og Dubai. Emirates nye rute mellom Oslo og Dubai vil ha en totalkapasitet på 220.000 passasjerer i året.

Selv om de fleste passasjerene kommer til å reise i business-sammenheng og bruker Dubai som en hub videre ut i verden, anslår Dubai Tourism at 17.000 norske turister vil reise til Dubai på grunn av Emirates´daglige flyvning fra Oslo fra oppstarten i september og ut 2014. Til sammenligning viser deres tall at 9000 nordmenn reiste til Dubai i 2013. I dag tilbyr Norwegian direkteflyvninger til Dubai, mens Qatar Airways flyr fra Gardermoen til Dubai via et kort stopp i Doha.

 

- Vil få seg et naturlig løft

Rolf Forsdahl, direktør for Virke Reise utland, sier til DN at 2013-tallet på 9000 norske turister høres veldig lavt ut, men han er overbevist om at antallet vil øke kraftig når et nytt flyselskap kommer inn i markedet.

- Dét er erfaringen når det kommer nye direkteruter. Nå er riktignok ikke Dubai et av de store reisemålene for nordmenn, og det vekker nok også litt reaksjoner hos enkelte på grunn av Marte-saken. Flere oppfordret til turistboikott av Dubai ifjor, men selv om man har motforestillinger mot et land, betyr ikke det at man ikke reiser dit. Tvert imot kan det hende at man blir enda mer nysgjerrig på å reise dit, sier Forsdahl.

- Hvis Emirates både flyr ofte mellom Oslo og Dubai og i tillegg kan tilby gunstige billettpriser, vil Dubai som turistmål få seg et naturlig løft. Men hvordan utviklingen blir videre kommer an på hvordan de norske turistene som reiser dit omtaler Dubai i sosiale medier og blant venner og kjente når de kommer hjem. Er de veldig fornøyde, vil det være kjempegod reklame for Dubai - og bidra til at enda flere reiser dit, sier han.

Fulle nordmenn skapte hodebry

For noen år siden skapte fulle Dubai-nordmenn hodebry der nede: Problemene med nordmenn som surret seg bort i fylla, misbrukte narkotika og brøt nulltoleransen i det strengt religiøse emiratet ble så ille at den norske ambassaden i De forente arabiske emirater (i Abu Dhabi) sendte en bekymringsmelding til den norske reiselivsbransjen.

Ambassaden så da en sterk økning i tilfeller av nordmenn som havnet i trøbbel og måtte ha diplomatisk bistand under oppholdet.

- Vi nordmenn må huske på at vi er gjester i et annet land. Selv om vi er turister og legger igjen mye penger, betyr ikke dette at vi ikke trenger å følge lokale skikker og normer, understreker Rolf Forsdahl.

- Vi lever i et land hvor det er helt ok å "være på en snurr" og opptre litt utagerende i offentligheten. Men i Dubai kan slik opptreden ble sett på som provoserende og skape store problemer, legger han til.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.