En svak norsk krone er gull verdt for norske selskaper som selger varer til utlandet. Men Nordea-topp Gunn Wærsted er overrasket over én ting:

- Vi har lurt litt på hvorfor ikke lånetterspørselen fra disse bedriften har økt, sier Wærsted.

- Vi tror det er slik at bedriftene er usikre på om situasjonen vil vedvare, kanskje kan oljeprisen stige eller kronekursen styrke seg. Da tør man kanskje ikke investere i den ekstra produksjonslinjen eller ansatte noen flere og man blir tilbakeholdne med å ta investeringer.

Nå tror Nordea at oljeprisen vil holde seg lav lenge.

- Vi tror derfor også at bedriftene vil øke investeringstakten fordi det ser ut til at oljeprisen vil holde seg lav lengre, sier Wærsted.

- Hvor lenge?

-Det overlater jeg til eksperter som Thina Saltvedt å vurdere fordi det er så stor usikkerhet både på tilbuds- og etterspørselssiden.

Følg utviklingen i oljeprisen på DN Investor.

Sunn korreksjon

Den avtroppende Nordea-toppen Gunn Wærsted tror norsk næringsliv vil klare seg bedre enn fryktet gjennom oljenedturen, selv om oljesektoren er i hardt vær.

- Vi blir ikke så avhengig av oljen, og vi får også øvd oss litt på å leve uten å måtte stole så mye på oljesektoren, sier hun.

Wærsted trekker særlig frem eksportrettet industri og reiselivssektoren. En svak norsk krone har også god effekt på turistindustrien, påpeker Wærsted, og det er ikke bare fordi det blir billigere for utenlandske turister å reise til Norge.

- Nordmenn ferierer stadig mer i eget land. Shopping i London er ikke så billig lengre, og det koster mer å stå på ski i Alpene.

Følg kursen på britiske pund i DN Investor.

Ned fra den grønneste gren

Onsdag la det nordiske bankkonsernet frem resultater for fjerde kvartal som var noe svakere enn ventet. I Norge overrasket Nordea blant annet med en økning i tapsavsetningene på 12 prosent. Tapsavsetningene er likevel på et forstatt lavt nivå, tilsvarende 0,18 prosent av totale utlån, påpeker Wærsted.

- 2015 har vært ganske krevende, sier Wærsted, og viser til lavere rentenivåer, store svingninger i oljeprisen og geopolitisk usikkerhet.

Wærsted har bare noen få dager igjen i konsernledelsen i Nordea, og hun har allerede sluttet i jobben som administrerende direktør i Nordea Bank Norge.

8,5 år er gått siden hun overtok ansvaret for Norges nest største bank.

- Det har ikke vært noen rolige perioder, sier hun om perioden hun har sittet som Norgdea-sjef i Norge.

- Norge har gjennom hele denne peridoen vært på den grønne gren. Vi har ikke bare vært på den grønne grenen, vi har vært på den grønneste grenen av dem alle, sier hun.

Situasjonen i dag er annereldes.

- Nå er utviklingen i Danmark og Sverige positiv. Nå treffes Norge av den lave oljeprisen og vi treffes hardest, sier Wærsted.

Hun er ikke like bekymret for konsekvensene av oljeprisfallet.

- Det var ikke sunt da vi hadde en oljepris på mer enn 110 dollar.  En korreksjon nå er sunt, selv om jeg kunne ønske at det ikke hadde så kraftige utslag.

 

 

Les også:

- Hurtigrutesjefen får seile sin egen sjø

Kutter kredittratingen på Fredriksens riggselskap

Spår kraftig fall i Chiles lakseproduksjon

 

Se DNtv: - Hele landet har hatt en god boligutvikling i år, bortsett fra Rogaland

 

- Hele landet har hatt en god boligutvikling i år, bortsett fra en naturlig nedregulering i Rogaland
Hovedutfordringen for boligmarkedet er nå i Oslo, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Bygging av over 30.000 boliger ble satt i gang i Norge 2015. Det er en økning på 19 prosent fra året i forveien.
02:35
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.