Hurtigruten blar opp for kreditorenes «ja»

Etter en ekstrarunde med kritiske långivere er Hurtigrutens selskaper ett skritt nærmere en refinansiering – men det koster.

Hurtigruteskipet MS Fridtjof Nansen til kai i Hellesylt i september 2020, da det fungerte som innkvartering for mannskaper i innspillingen av en Mission Impossible-film.
Hurtigruteskipet MS Fridtjof Nansen til kai i Hellesylt i september 2020, da det fungerte som innkvartering for mannskaper i innspillingen av en Mission Impossible-film.Foto: Geir Olsen/NTB

Midt i romjulen ble Hurtigruten tvunget ut i en ekstra forhandlingsrunde med enkelte kreditorer i en av selskapets obligasjoner.

Eierne av gjelden i dette lånet har pant i to av rederikonsernets juveler, henholdsvis skipene MS Fridtjof Nansen og MS Roald Amundsen. De to skipene anses som svært attraktive for investorer, da de fortsatt er forholdsvis moderne, med effektive motorer og godkjent miljøprofil.

– Skipene er topp moderne og ekstremt verdifulle for Hurtigruten-konsernet, uttalte porteføljeforvalter Christian Malde i kredittfondet Odin Nordisk Kreditt før helgen.

Pantets verdi, anslått av Hurtigruten selv å være 500 millioner euro eller 5,8 milliarder kroner, har imidlertid fungert som en brekkstang og forhandlingskort for kritiske långivere – de nektet å godkjenne de første refinansieringsplanene og restruktureringen av konsernet, som ble foreslått i slutten av november.

Da ble den kreditor-initierte planen lagt frem, som blant annet innebær at de daværende aksjonærene, med oppkjøpsfondet TRG i spissen, ble visket ut. I tillegg ombygges gjelden på godt over ti milliarder kroner, der løpetiden forlenges, og det gis nye lån pluss ny egenkapital.

Må bla opp

Selv om de kritiske långiverne er i mindretall, må selskapets administrasjon og de ledende kreditorene ta hensyn til fåtallets ønsker for å få stemt gjennom planene blant alle obligasjonseierne med pant.

Mandag kveld børsmeldte HX Finance – et datterselskap i Hurtigruten-strukturen og utstederen av problemobligasjonen Explorer II – et nytt løsningsforslag til eierne av gjelden. Her fremkommer det at selskapet nå har støtte fra to tredjedeler av obligasjonseierne, men det koster.

De juridiske papirene som følger med lånet på 255 millioner dollar inneholder flere forbedrede punkter for obligasjonseierne:

  • De av kreditorene som tidlig sa ja får en early bird-betaling, som opprettholdes, samtidig som renten holdes fortsatt høy på syv prosent.
  • Finansielt sukres pillen ved at det utestående beløpet økes med én prosent.
  • Så strammes selskapets finansielle fleksibilitet ved at det tvinges til å betale avdrag fra 2028. Samtidig justeres tilbakekjøpsordningen, som vil belønne Hurtigruten ved å kjøpe tilbake obligasjonen i år tre, det vil si i 2028.
  • Kredittrisikoen senkes også ved at lånebetingelsene strammes kraftig opp i antall og finansielt.
  • Dessuten skjerpes kravene til rederiets finansielle status – det må ha mer kontanter tilgjengelig til enhver tid.

I praksis betyr de ulike punktene at kreditorene belønnes, at Hurtigruten må betale mer, samt at kreditorene får en høyere beskyttelse i den nye låneavtalen.

I tillegg må nå låntageren, som blir Hurtigrutens ekspedisjonsselskap etter oppsplittingen, HX, nødt til å ta hensyn til långiverne i flere sammenhenger – som ved utbytte og bonuser til ledelsen.

Krever formell avstemming

Da diskusjonene pågikk for fullt før helgen, uttalte porteføljeforvalter Christian Malde i kredittfondet Odin Nordisk Kreditt:

– Vi sier heller ikke nei takk til en bedre kupong, men det er ikke vi som har kranglet. Nå testes det hvor langt strikken kan strekkes.

Tirsdag legger han til:

– Vi var fornøyd med det opprinnelige forslaget, og nå er det bedre. Vi stemmer naturligvis for.

Selv om Hurtigruten opplyser at det har minst to tredjedelers flertall for den nye låneavtalen, må den formelt gjennom en avstemming.

Cruiseselskap tilbyr fire års flukt fra Trump
0 seconds of 1 minute, 54 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Her går det helt galt for visepresidenten
01:14
00:00
01:54
01:54
 
Publisert 7. januar 2025, kl. 13.01Oppdatert 7. januar 2025, kl. 14.16
Eavis