Kistefos knuser fjorårsbesøket tross koronatrøbbel – de fleste vil feriere på Østlandet
Mens Østlandet er favorittdestinasjonen for nordmenn på innenlandsferie og Christen Sveaas museum på Kistefos er koronavinner, tredobles salget av utenlandsreiser etter endringen i reiserådene i forrige uke.
Før koronakrisen så det veldig bra ut for det verdenskjente museet på Kistefos i Jevnaker, som hadde booket inn busslass fulle med cruisebåtturister og turistgrupper fra utlandet. Så ble alt kansellert.
– Vi var jo veldig spente da, på om vi kom til å slå an også blant enkeltgjester, sier Kristin Gamme Helgaker, salg– og markedssjef på Kistefos museum.
Det gjorde også museet.
Søndag 12. juli passerte de 52.000 besøkende, som er 5000 flere gjester enn de hadde mellom slutten av mai og november i fjor.
Forrige uke alene hadde de 14.000 besøkende, og de ansatte jobber med å få plass til alle, samtidig som smittevernhensyn blir tatt.
– Og det er ikke bare for oss dette gjelder, altså. Overalt er det fullt, sier Helgaker og viser til hoteller, campingplasser og Hadeland Glassverk, som ligger like ved.
– Man kan rett og slett ikke sette av bare én dag til å besøke Jevnaker lenger.
Vil til Viken
– For våre medlemmer er det en ekstremt kontrastfylt sommer. Det går enten utrolig bra eller ganske dårlig. Noen har mer besøkende enn noen gang, mens hos andre er det nesten tomt, sier Astrid Bergmål, som er leder for Virke Reiseliv.
Hun gir Helgaker helt rett i sin analyse: De fleste vil til Viken på Østlandet i sommer. På en undersøkelse Virke Reiseliv gjorde i mai, seilet de opp på første plass som feriedestinasjon. Hele 27 prosent planla alt da å legge ferien til Viken, mens Vestland stakk av med annenplassen ett prosent bak. 17 prosent vurderte utlandet, dersom det ble åpnet for.
– De som gjør det best denne sommeren er de som kan tilby det lille ekstra, som et basseng eller en lekepark, der stedet kan tilby en spesiell opplevelse sier Bergmål.
Deres inntrykk er at de som kan trekke barnefamiliene, og tilby noe særegent, kommer best ut av det.
Nordlendinger reiser sør
Fra og med onsdag kan nordmenn reise til såkalte «grønne» land med tilstrekkelig lav smittespredning, uten karanteneplikt etter hjemreisen.
Per nå gjelder dette flere land i EU/EØS/Schengen, men Folkehelseinstituttet vil gjøre en ny vurdering hver 14. dag fremover.
Det ga en umiddelbar effekt for charterselskapene.
I løpet av helgen rykket Alicante i Spania opp fra plass nummer elleve til klar annenplass på Finn.no sin liste over topp destinasjoner. Spania er et av landene du nå kan reise til etter regjeringen åpnet opp for reising etter 15. juli.
Flyselskapet Widerøe forteller at det fortsatt ser mest interesse for flyvninger innen Norges grenser. Oslo og Sørlandet er de mest populære reisemålene for de nordligste landsdelene, mens Vesterålen og Lofoten topper listene for reisende i sør, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av Widerøe tidligere i vår.
Også Norwegian ser høy etterspørsel til reise innad i Norge. Hos dem har både innenriks- og utenriksreise sett hatt en økning etter det ble åpnet opp for reiser til varmere strøk.
– Etterspørselen er bedre enn forventet, men fortsatt på et svært lavt nivå sammenlignet med en vanlig sommer, skriver presseansvarlig i Norwegian Air Shuttle, Andreas Hjørnholm, i en epost.
SAS forteller at de ikke kommenterer booking løpende, men at de fortsatt har begrenset rutetilbud på 30 prosent av normalen i juli.
Sammenlignet med fredagen før reiserådene ble lagt frem, gikk bestillingene hos Finn Reise fra 423 til 2342 for charterreiser og pakketurer, en oppgang på 442 prosent.
Andelen for vanlige reisefly så en økning på 73 prosent.
Samme økning reflekteres i tall fra reiseaktørene Ving, Apollo og TUI.
Og utviklingen over helgen og i begynnelsen av uken kan tyde på at nordmenn venter med utenlandsferien til neste år, men bestiller den allerede nå. Ving tredoblet salget over helgen.
– Denne trenden ser ut til å fortsette, noe som tyder på at trenden har snudd, sier administrerende direktør i Ving, Christian Grønli.
Han forteller at tallene fortsatt er lave sammenlignet med en vanlig uke, men sier fremtiden ser lys ut.
– I år ble det Norgesferie for de aller fleste, men det kan se ut som mange allerede nå begynner å planlegge ferien til neste år for å sikre seg en utenlandsreise. Om korona situasjonen fortsetter å utvikle seg til det bedre, ser vi på en bra sommer neste år, sier Grønli.
Regjeringen endrer reiserådene for følgende land
- Fra og med 15. juli fraråder ikke lenger myndighetene reiser til: Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Irland, Island, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike samt regionene Blekinge, Kronoberg og Skåne i Sverige.
- Rådet om å unngå reiser som er strengt nødvendige blir fortsatt opprettholdt for Bulgaria, Kroatia, Luxembourg, Portugal, Romania, deler av Sverige (se unntak over) og Ungarn.
Turoperatøren TUI har opplevd en vekst på 300 prosent i salg, og forteller det at ekstra kapasitet allerede er fullbooket.
Kommunikasjonsansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera, skriver i en epost til DN at også de kan se betydelig endring de siste dagene.
– På fredag var trafikken til sidene våre fem ganger høyere enn uken før. Salget har økt med flere hundre prosent i løpet av helgen, og de første flyene er så å si fulle. Det er med andre ord stor etterspørsel etter å reise.
Hun forklarer imidlertid at tallene fra uken før var svært lave, noe som skaper høy vekst prosentvis.
– Sammenlignet med en normal sommer, booker vi i år kun 20 prosent. Normalt sett sender Apollo over 200.000 nordmenn på sommerferie med 100 fly i uken, mens det i år er snakk om rundt 1000 passasjerer, skriver Rivera.