Hvitserk & Eventyrreiser er den klart største norske leverandøren av ekspedisjonsreiser og eventyrturisme.
Siden 2010 har salgsinntektene i løpet av fem år gått fra 19 millioner kroner til over 40 millioner kroner.
– I år ligger vi an til vekst rundt 30 prosent og forventer å komme over 50 millioner i salgsinntekter. Men det er små marginer i reiselivsbransjen, og marginene er ikke blitt større de siste par årene, sier daglig leder Trygve Sunde Kolderup.
Valutasmell og jordskjelv
I 2015 gikk selskapet med tap.
Årsaker som etablering av satsing i Sverige og jordskjelvet i Nepal, der turinteressen ble markant mindre i etterkant, trekkes frem som forklaring. Et annet viktig moment var kronefallet.
– Vi har rom for å fakturere valutatillegg, men vi ser at vi var for snille med våre kunder, rett og slett. Alle i vår bransje, som får penger inn i norske kroner og skal betale i dollar og euro, hadde det tøft i 2015. Vi tok for mye av ekstrakostnaden selv, sier Sunde Kolderup.
Ifjor tilbød turoperatøren blant annet ekspedisjon til toppen av Mount Everest. Som en av mange grupper ble deltagere og sherpaer reddet ut fra fjellet, da 19 mennesker omkom som følge av snøskred utløst av jordskjelvet i Nepal. Selv om alle Hvitserks gjester og lokale ansatt klarte seg bra, ble det uforutsette ekstrakostnader.
Det er per nå ikke satt opp noen ny ekspedisjon til verdens høyeste fjell.
Selskapet tilbyr et stort spekter av vanskelighetsgrad på sine turer. For kostnadskrevende turer er betalingsvilligheten stor, til tross for svakere norsk krone. Turer som kryssing av Grønland til 75.000 kroner fylles opp år i forkant.
Nå skal selskapet, som startet driften for 30 år siden, tilby den kanskje mest klassiske norske ekspedisjonen til potensielle kunder. Det er en 50 dager lang ekspedisjon til Sydpolen som vil gå helt fra kysten og inn til polpunktet. For trenden selskapet ser er klar.
– Det er rekordinteresse for lange skiturer. Vi har allerede fulltegnede grupper for Grønlandskryssing neste år og det begynner å fylles opp i 2018 også, sier Kolderup.
Mangler fjellførere
Fjellføringsbransjen opplever også solid vekst fra år til år. Guideselskapet Bre og Fjell har opplevd markant utvikling siden oppstarten i 2002.
– Den siste tiårsperioden har vinteromsetningen omtrent doblet seg hvert år. Hva potensialet er vanskelig å si da vi ikke har kapasitet til å øke mer enn vi har gjort. Det er i stor grad begrenset tilgang på kvalifiserte fjellførere, sier fjellfører Halvor Dannevig i Bre og Fjell.
Selskapet som tilbyr guidede turer i Norge og i Alpene, samt driver kursvirksomhet, har omsetning på 4,2 millioner kroner i året.
Det har vært noe utflating av veksten det seneste året, men det skyldes blant annet at flere aktører nå opererer med pakker på flere dagers skiturer som Høgruta i Jotunheimen.
– Det vi har flest folk på er skredkursene våre. Men flere dager lange skiturer der vi jobber med å utvikle nye ruter er veldig populære. Det første året hadde vi 3–4 turer på Høgruta i Jotunheimen. Ifjor hadde vi ti grupper, sier Dannevig.
Les også: Omsetningen av «tjukkasskoen» har doblet seg hvert år siden 2011
Her kjemper den norske Strava-eliten
Glem forfotsløping og landing på hælen
- Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.