Kronefall. Rubelras og oljesmell. Wenaasgruppen var med på flere ubehagelige reiser ifjor.
Urealiserte tap på valutalån og aksjer bidro til at Wenaasgruppen måtte bokføre et tap på over 230 millioner før skatt på bunnlinjen ifjor. Den svake kronen ved årsskiftet bidro til å trekke ned finansposten i regnskapet med 900 millioner kroner sammenlignet med året før.
Store hotellinvesteringer i utlandet og valutalån gjorde at valutaendringene påførte familiekonsernet et urealisert papirtap på nærmere en halv milliard kroner ifjor.
Wenaas velger å se bak tallene. Der mener han det ikke ser like ille ut, tatt i betraktning at kontantstrømmen fra driften (ebitda) var på 745 millioner kroner.
– Vi synes ikke det ser så verst ut. Problemstillingen rundt finansposten er preget av urealiserte tap på valuta. Denne varierer mye fra år til år når man driver virksomhet hvor det er naturlig med lån i annen valuta enn norske kroner. Kontantstrømmen fra driften (ebitda) er likevel tilfredsstillende, sier Wenaas til DN.
Underskuddet er det første siden forrige virkelige urealiserte valutasmell i 2008.
Sevan smuldret
Wenaas-familien er tungt inne i aksjer og obligasjoner med en plassering på 1,5 milliarder kroner. Ifjor resulterte det i urealiserte kurstap på 200 millioner kroner.
Verst var det med aksjeverdiene i Sevan Drilling som ble redusert til en tredjedel sammenlignet med kostpris – fra 64 til 18 millioner kroner.
– Sevan gikk ikke slik jeg hadde håpet på. Slik er det å være i olje og oljeservice. Nå vrir vi over på investeringer i andre bransjer, sier Wenaas, som blant annet sitter med grunnfondsbevis i flere sparebanker.
Smalner inn
Wenaas varsler nå at konsernet vil smalne inn og rendyrke de største forretningsområdene. Det betyr at shipping tones ned og at det ikke blir nye oppkjøp av alpindestinasjoner utover Oppdal, Vassfjellet og Bjorli, som Wenaas eier i dag.
– Vi vil nå konsentrere oss mer om hotellene, som er det desidert største forretningsområdet med 85 prosent av totalbalansen, sier Wenaas.
Ifjor var to av fire nyåpninger flyplasshoteller i Russland. Dermed fikk han også være med på et rubelras som slo inn på driftsresultatet.
– I løpet av første kvartal har rubelen heldigvis styrket seg 20 prosent igjen. Vi gjør ikke ytterligere investeringer i Russland nå. Vi har gjort investeringer i Russland for 1,8 milliarder kroner og hadde en kontantstrøm på 200 millioner ifjor. Fra å være en superavkastning, er vi nå på et stabilt lavere nivå, sier Wenaas.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.