I våre naboland kan bedrifter nekte å ta imot kontanter, og det vurderes å avvikle retten til å betale med mynt og sedler. NHO Reiseliv mener Norge bør følge etter.

I 2013 svarte 47 prosent at de foretrakk å bruke kontanter på utesteder og restauranter. To år senere er tallet sunket til 29 prosent, viser en spørreundersøkelse i NHO Reiseliv-rapporten «Et kontantfritt reiseliv – Norge blir kontantfritt».

– Nå må myndighetene på banen, sier rapportforfatter Kai Olsen, som også er professor i informatikk, til NTB.

Han mener det er underlig at bedriftene må akseptere kontanter som er på vei ut uansett, mens myndighetene på andre områder tvinger næringslivet til å ta i bruk digitale løsninger.

– Norges Bank og Finansdepartementet må ta vekk reglene om at man må akseptere kontanter. Myndighetene er like trege som plateselskaper var for 50 år siden. De henger igjen fordi de tror vi lever i en annen tid, sier Olsen.

Svarte penger

Av 333 bedriftsledere i reiselivsnæringen svarer litt over halvparten at de ville vurdert å si nei til kontanter hvis de fikk muligheten. Flere sier at kortbetalinger går mye raskere enn betaling med kontanter. Det nevnes også at sommervikarenes regnekunnskaper ikke er gode nok når kontantkassen skal gjøres opp.

Dessuten er det kostnader ved å holde kontanter, både gebyrer og tidsbruk, sier næringspolitisk fagsjef Ingjerd Sælid Gilhus i NHO Reiseliv.

– Det å forby kontanter er en løsning som også vil redusere den svarte omsetningen, sier hun.

I juli ifjor fastslo Finans Norge at alt ligger til rette for at Norge kan bli verdens første kontantfrie samfunn. Direktør for prosessområde bank, Jan Digranes, pekte på at kontanthåndtering koster samfunnet det dobbelte av elektronisk betaling, og uten kontanter vil også problemene med ran, økonomisk kriminalitet og svarte penger bli kraftig redusert, mente han.

Sier nei

I Danmark vurderes det å avvikle forbrukernes rett til å betale kontant fra nyttår. I Sverige kan bedrifter allerede nekte å ta imot kontanter.

– Trenden er helt klar. Vi går mot et kontantløst samfunn, sier Gilhus.

Det er ikke Forbrukerrådet helt enig i.

– For de aller fleste er det bra. Men vi er opptatt av å ivareta alle grupper. Da må det fortsatt finnes enkle måter å betale for eksempel buss, leger og kino på, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet sier det ikke finnes noen planer om et helt kontantfritt samfunn.

– Både tradisjon, personvern og sikkerhetsutfordringene i ny teknologi gjør at vi kommer til å ha bruk for kontanter lenge. Det er fortsatt noen som har berettigede behov for å kunne gjøre opp for seg med kongens mynt, og det skal man få lov til, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Liten risiko å betale svart

 
Forbrukerrådet åpner for kontant-kutt