I 2004 ga den nederlendske historikeren, juristen, journalisten og forfatteren Geert Mak ut «Europa», en bok om kontinentets blodige, men også eksplosivt nyskapende 20. århundre.

Boken ble en internasjonal bestselger og siden tv-serie. Nå har han reist USA rundt, og boken «USA – en reise» kommer nå på norsk, skriver Dagens Næringsliv.

Mak sier både europeere og amerikanere må ta viktige valg om den sosiale kontrakten og om måten vi styres på. Våre barn kan ikke både forsørge seg selv og oss, ifølge Mak.

– Det tok amerikanerne halvannet århundre å bringe sammen delstatene til et føderalt system – og de hadde ikke noe språkproblem. Jeg tror det europeiske prosjektet vil ta minst like lang tid. Amerika har hatt mange inspirerende ledere som folk kunne identifisere seg med. Ofte var de også ganske gale, men de bandt folk sammen. Vi trenger det i Europa også. Vi trenger harde, tøffe – og idealistiske – politikere. Som for eksempel kan motstå banksystemet, sier Mak til DN.

- Handler igjen om å overleve
Han sier optimismen er en del av kulturen i USA, men at det er kommet et omslag, og at det i deler av USA – de store områdene mellom kystene – igjen handler om å overleve.

- Det kom et brudd rundt 2007 – før krisen – da amerikanere flest begynte å si til meningsmålerne at de trodde livet deres barn vil leve vil bli magrere enn det de har levd selv. I dag er det rundt to tredjedeler som deler denne pessimismen.

Tidligere levende småbyer USA med kolonialhandler, apotek, en bank og tre–fire kirker er i dag spøkelsesbyer.

- Fellesskapet er borte. Brorparten av amerikanere bor i forsteder. Avisene er borte, og de ser på Fox News i stedet.

Europa ute av balanse
Men amerikanere har ifølge historikeren den harde arbeidsetikken – og de godtar fleksibilitet.

Det gjør at amerikanerne har best mulighet til å kare seg opp.

Mak sier Europa for tiden er ute av balanse, og det som kan læres av USA er å skape en føderal følelse.

- Vi har en krise nå, men vi må skape opplevelsen at det er en felles krise. Vi kan ikke ekskludere grekere eller italienere. Europa har vært et kollektivt system av demokratiske stater innen et markedssystem. Nå er vi i ferd med å få markedsstater. Dette er svært farlig, og jeg roper i gatene: Ikke gjør det slik! sier Geert Mak til Dagens Næringsliv.

Les hele intervjuet med Geert Mak i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også:
Europas neste katastrofe


- Hele greia er dødsdømt

Frykter fattigopprør i Europa


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.