Granskingen av Hydros tidligere oljevirksomhet i Libya og konsulentavtaler knyttet til selskapets internasjonale olje- og gassvirksomhet (se faktaramme til høyre) ble i dag presentert for Økokrim.
- Undersøkelsen har avdekket at det i Libya i 2000-2001 ble gjort feil som representerer brudd på Hydros regelverk. Dette er beklagelig, og det må vi ta lærdom av. Vi kan ikke akseptere brudd på dette området, og vi tar derfor denne saken meget alvorlig, sier Hydros styreleder Terje Vareberg i en melding.
- Burde ikke vært inngått
Rapporten gir grunnlag for å fastslå at Hydros etiske regelverk har blitt brutt i februar 2000, da selskapet inngikk avtale med en konsulent for å bistå i et planlagt salg av Libya-porteføljen. Hydro hadde forut for salgsprosessen vurdert en tidligere avtale med den samme konsulenten som problematisk. Salgsprosessen ble senere skrinlagt.
- Selv om Hydro handlet rett og takket nei til to attraktive lisenser, burde det ikke vært inngått en ny avtale med samme konsulent for å bistå ved salget, sier Vareberg.
7,4 millioner dollar
Utbetalinger under denne avtalen var del av betalingene som Hydro omtalte 1. oktober i fjor, og som selskapet da anslo til å utgjøre 6,85 millioner dollar i perioden 2000-2001. Undersøkelsen viser at utbetalingene under de ulike avtalene utgjorde 7,4 millioner dollar.
Videre ble det gjort en feilvurdering i forbindelse med en utbetaling tilsvarende 1,9 millioner dollar til operatøren av ett av feltene i Libya i oktober 2000. Ifølge rapporten burde man ha forstått at betalingen kunne være problematisk.
Reiten vedgår feilvurderinger
- Vi må vedgå at det ble gjort feilvurderinger i håndteringen av Hydros tidligere Libya-portefølje, sier Hydros konsernsjef Eivind Reiten.
Taus om Reiten
Norsk Hydro vil ikke kommentere hvorvidt Eivind Reiten blir sittende som konsernsjef eller ikke. Svaret kommer klokken 14:30, da selskapet holder pressekonferanse i forbindelse med offentliggjøringen av Økokrims granskningsrapport.
Det sier kommunikasjonsdirektør Hallvor Molland til TDN Finans tirsdag.
- På pressekonferansen klokken halv tre kommuniserer vi hva som skjer hos oss, sa Molland.
Undersøkelse til 100 millioner
Konsulentavtaler i alle land der Hydro tidligere hadde oljeaktiviteter - i Afrika, Sør-Amerika, Europa og Midt-Østen - har blitt gjennomgått.
I alt er 35,5 millioner dokumenter blitt samlet inn, hvorav mer enn 1,4 millioner har vært gjenstand for detaljert undersøkelse. Videre er det foretatt regnskapsanalyser og gjennomført mer enn 70 intervjuer. Undersøkelsen har til sammen kostet Hydro mer enn 100 millioner kroner.
DN.no kommer med mer.
DN.no er tilstede på StatoilHydros pressekonferanse som starter rundt klokken 13.15, på grunn av en forsinkelse, og på Hydros pressekonferanse som starter klokken 14.30.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.