Siden Hydro overrasket markedet på mandag med å fortelle at det skulle foretas en ekstern undersøkelse av selskapets Libya-engasjement, har konsernsjef Eivind Reiten vært en jaget mann.
I dag endte jakten med at Reiten sa fra seg stillingen som styreleder i nydannede StatoilHydro, mens han blir sittende som konsernsjef i aluminiumsselskapet Hydro.
I jakten på sannheten om avtalene i Libya, har boken historieprofessor Einar Lie har skrevet om Hydro kommet i søkelyset.
I tredje bind av verket kommer det frem at mange i Hydro mente selskapet hadde en så etisk profil internt at det ikke trengte et nedskrevet etisk regelverk.
Reitens hodepine
Likevel fikk selskapet et omfattende etisk regelverk, og det er nettopp hvorvidt det er forekommet brudd på dette, som er blitt Reitens hodepine.
- Det er mange paradokser i denne saken. Hydro har et omfattende etisk regelverk, og vi har utdannet våre ansatte til å etterleve dette, å ikke komme i konflikt med noe regelverk, sier Reiten til DN.no.
- Det er ikke konstatert brudd på regelverket eller lov og orden, for å si det enkelt, sier han.
Reiten vil ikke gå inn på diskusjoner om hvorvidt Libya-saken bør få konsekvenser for hans stilling som konsernsjef i Hydro.
Mer aktivt
Han bare konstaterer at foreløpige undersøkelser kan tyde på at Hydro har brukt konsulentselskapet i Libya mer aktivt enn til bare å avvikle engasjementene i Saga.
- Hvorfor har det tatt så lang tid fra engasjementene ble avviklet til det kom opp som en problemstilling?
- Jeg forstår spørsmålet, men det blir feil av meg å svare på det nå, all den tid det er nedsatt både eksterne og interne grupper for å undersøke dette. Dere stiller spørsmål som jeg også stiller meg, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.