I morgen offentliggjøres årets søkertall til høyere utdanning, men allerede i dag var Handelshøyskolen BI´s tall klare.
Oversikten viser rekordtall for femte året på rad, og det synes rektor Tom Colbjørnsen er gledelig.
- Å studere økonomi blir mer og mer populært, det visste vi, men konkurransen blir stadig tøffere. Og når det finnes så mange gratis studiemuligheter, er det et godt tegn at så mange fortsatt vil betale for å studere på BI. I dag kan man ta sivøk-tittelen 11 steder i Norge, så dette vitner om at vi fortsatt har høy cred, sier Colbjørnsen til DN.no.
Overstiger 10.000-grensen
For første gang i historien har over 10.000 søkt seg til BI. 10.194 søkere er 1044 flere enn ifjor - en vekst på 11,4 prosent.
Den største veksten kommer innen bachelorstudiene Eiendomsmegling (32,9 prosent) og Business Administration (BBA) (36,2 prosent), samt Master of Science-programmet Business (22,1 prosent) og Strategic Marketing Management (38,8 prosent).
At over 10.000 mennesker ønsker å studere på BI, det gjør meg stolt! Dessuten ser vi søkervekst stort sett over hele linjen. Derfor ser jeg på kapasitetsproblemer som et luksusproblem, sier Tom Colbjørnsen.
For om ikke kapasiteten på BI er sprengt, begynner antall studenter nå å nærme seg smertegrensen, innser han.
Nærmer seg smertegrensen
- Vi legger stor vekt på studiefasiliteter, for vi har sett den effekten gode studiefasiliteter har på BIs attraktivitet. BI har ikke noe ønske om å vokse seg så store at vi ødelegger studiemiljøet. For å opprettholde blant annet god lesesalskapasitet kan det derfor hende at vi på kort sikt er nødt til å operere med noe strengere opptakskrav enn BI har vært kjent for, sier rektoren.
Han understreker at BI fortsatt skal være en skole for "alle", men at de er nødt til å vurdere kapasiteten på sikt.
- Det er flere måter å utvide kapasiteten på, men dette tar tid. Derfor kan det bli vanskeligere å komme inn på BI akkurat i år, men vi har ennå ikke tatt noen avgjørelse på dette, sier Colbjørnsen.
Jobbene endres, økte krav til kunnskap
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil behovet for arbeidskraft med kompetanse innen økonomi og administrasjon øke med cirka 100.000 personer frem mot 2030. Jobbene endres og kunnskapskravene økes.
- Unge mennesker følger godt med på trender og reagerer ofte lynraskt på markedsutviklinger, noe vi blant annet ser på at eiendomsmeglerstudiet igjen er i vinden som aldri før. Mitt beste råd er likevel å studere noe du er interessert i, men det er ikke dumt å skule til markedet. Samtidig ser vi at påvirkning fra vennekretsen betyr mye, og diskusjoner i sosiale medier spiller også en stadig større rolle, sier Tom Colbjørnsen.
Han trekker frem spesielt to fag som han er glad opplever en vekst i søkermassen:
- Sterk vekst i Business Administration (BBA) betyr at det er mange utlendinger som kommer og tar en hel grad i Norge. Og at Business-delen av Master of Science-programmet er så populært, det er helt klart en stor anerkjennelse av vår faglige kvalitet, sier BI-rektoren.
Les også: Ine leier hybel med tjener
NHH sprekere enn BI (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.