Leieprisene i Oslo var uendret fra 4. kvartal 2012 til 1. kvartal i år. Dermed har leieprisene for leiligheter i hovedstaden stått stille to kvartaler på rad.

Det viser den kvartalsvise markedsleieundersøkelsen Opinion Perducos utfører for Oslo Boligbygg KF, som er et kommunalt foretak som eier og forvalter boliger for Oslo kommune.

- Markedsveksten har stoppet opp, prisen øker i hvert fall ikke i samme takt som tidligere. Leiemarkedet henger sammen med eiermarkedet. Og det har jo vært en viss utflating i boligprisene, og da får det gjerne utslag i leieprisene, sier markedssjef John Ingar Danielsen i Boligbygg Oslo KF til DN.no.

Trendutviklingen fortsetter med mindre andel 2 og 3- roms, samtidig som det er en kraftig økning i andelen ett-roms leiligheter/hybler.

Siste boligprisstatistikk: - Svakeste boligprisvekst på fire år


Kilde: Opinion Perducos leieprisstatistikk for Oslo

- Prisene kan stige bratt snart
Samlet tilbud av leiligheter gikk som vanlig opp i første kvartal, og det har aldri vært så mange leiligheter og hybler til leie i Oslo, ifølge rapporten.

- Et rekordstort tilbud av ledige boliger til leie kan også ha bidratt til å redusere prispresset noe, sier Danielsen.

  Medeier og salgsansvarlig i Leiebolig Utleie, Håvard Tverdal, trekker også frem det store utbudet av leieboliger som forkl#229 på prisfrysen. Hans mangeårige erf#229 tilsier imidlertid at bildet vil endre seg om kort tid.

- Om en måneds tid kommer studentene, og da blir det et ekstremt skifte. Det kan bli vanvittige køer på visningene. Vi rigger i alle fall for et veldig trykk i juni og utover, og ser tendensene allerede nå, sier Tverdal.

Han mener derfor det er penger å spare på å sikre seg et leieobjekt så fort som mulig.

- Prisene kan stige opp mot 10 prosent på kort tid når rushet starter. Dersom du vet at du skal leie, kan det lønne seg å sikre seg en bolig nå, konkluderer han.

Grunnen til at mange studenter hvert år starter boligjakten omtrent samtidig, er at de venter til de har fått svar på om de får studieplassen de har søkt på. Andre vet at de skal flytte til Oslo, men venter likevel fordi de bor på andre kanter av landet i dag, og ikke vil reise ens ærend for å skaffe seg bolig først.

Tverdal har følgende råd til disse:

- Du bør heller sette i gang jakten nå, med hjelp av venner og beskjente som kan se for deg før slippet kommer.

Har økt 41 prosent siden forrige topp
Det har ikke vært noen endring i leieprisene for noen størrelser av leiligheter eller for hybler siste kvartal.

Markedsleien har økt med én prosent for ett-roms leiligheter siste fire kvartaler. For øvrige størrelser har veksten vært på 3-5 prosent i samme periode.

Sammenlignet med forrige topp i 2002, har leieprisene økt med 41 prosent nominelt og med 19,4 prosent mer enn den alminnelige prisstigningen. Samtidig har norske lønninger økt drøyt 52 prosent i samme periode, ifølge tall fra SSB.

- Optimismen er ikke den samme
Leiligheter som ble leid ut igjen i 1. kvartal hadde 5,4 prosent høyere leie enn samme leilighet i forrige leieforhold. Likevel er det flere som endrer prisen ned enn opp i forhold til annonsert pris, så faktiske leiepriser endte 0,8 prosent lavere enn annonsert.

Undersøkelsen viser også at prisoptimismen blant utleierne har vært dalende siden 1. kvartal 2012. Likevel er det få som venter nedgang i leieprisene.

- Optimismen blant utleierne er ikke den samme som den var for 6-9 måneder siden, og det i seg selv kan virke dempende på leieprisene. En utleier gjør sin vurdering, og følger med på det som skjer i utleiemarkedet. Det har vært stor usikkerhet rundt eurokrisen, og når en eventuell renteoppgang kommer. Akkurat som i børsmarkedet er det mye psykologi i dette amrekdet også, sier Danielsen.

Andelen av tilbudte leiligheter i Sentrum Vest og Ytre Vest er på vei ned. Samtidig øker Sentrum Øst og Groruddalen øker sine andeler. Siste kvartal var det også en liten økning i Sentrum Øst og tilsvarende nedgang i Ytre Vest.

Leieprisene var uendret i alle bydeler siste kvartal.

Det siste året har leieprisene økt med mellom 5,5% (Groruddalen) og 3,6% (Sentrum Vest).

Leieprisene i Sentrum Vest er høyest med 12.650 kroner. Oslo sør har lavest priser med 10.450 kroner.

Sammenlignet med forrige toppår (2002), har leieprisene økt mest i Sentrum Øst (46%), og minst i Sentrum Vest (38%).

Les også:
Tøffere å tjene penger på utleieboliger

- Utskjelte områder gir best avkastning på utleieboliger

Sjekk boligprisene der du bor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.