Fredag holdt kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) et oppvaskmøte med dagligvareaktørene om søndagsåpne butikker. Rema 1000 hevder Joker- og Kiwi-eier Norgesgruppen har mange søndagsåpne butikker som er for store, mens både Norgesgruppen og Coop reagerer på Rema 1000 sin bruker av sperrebånd istedenfor fastmonterte vegger, slik lovenverket tilsier.
- Er sperrebånd OK som skillevegger?
- Loven tillater ikke sperrebånd og heller ikke lettvegger og mer enn 100 kvadratmeter i salgsflate. Gjennom mange år har det vært en veldig bred tolkning, men jeg er tydelig på at loven skal følges opp. Og så ønsker jeg meg en annen lov som er mindre konkurransevridende der også aktørene tas med på arbeidet, sier kulturministeren til DN.
Fortsetter med sperrebånd
- Dette var et veldig positivt møte, og det er bra kulturministeren sender signaler om at hun vil vurdere å se på lovverket på nytt. Vi tror Brustadbu-regelverket er utdatert og handlemønstrene til kundene har endret seg veldig siden det ble innført, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til DN.
Linda Hofstad Helleland forteller at hun vil se på dagens lovverk sammen med matvareselskapene og vurdere om det trengs endringer som er mer tilpasset våre nye handlemønstre.
- Jeg vil se på lovverket sammen med partene. Vi må se på hvordan et endret lovverk kan gi likere behandling for handelsaktørene i fremtiden. Vårt primærforslag ville gitt lik behandling for alle, men fikk dessverre ikke flertall. Nå må vi se på dette på nytt der partene selv er med, sier Hofstad Helleland.
- Vi får mye kjeft med sperrebåndene Rema benytter i 25 av sine 50 søndagsåpne butikker, men vil fortsette med sperrebåndene inntil våre konkurrenter følger loven. Norgesgruppen har sagt de vil rydde opp, men de brøt loven i 80 butikker sist søndag. Omfanget samlet sett utgjør milliarder av kroner, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000.
Hyrer inn Multiconsult
Ifølge Beyer har Norgesgruppen for mange søndagsåpne butikker som er for store, og hun viser til at Rema ønsker like konkurransevilkår. Norgesgruppen-sjef Tommuy Korneliussen avviser at det dreier seg om så mange som 80 butikker.
- Rema bryter regelverket helt bevisst. Norgesgruppen kan ha hatt noen få kjøpmenn som har holdt for store arealer åpne, men det er ikke snakk om noen systematiske lovbrudd, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i Norgesgruppen til DN.
Han har nå hyret inn Multiconsult for å måle opp og kvalitetssikre at Norgesgruppens søndagsåpne butikker følger reglene.
- Det er fælt at vi har måtte gå så langt for å få en politisk bevegelse i denne saken, men det har vært nødvendig, sier Fossum Beyer i Rema 1000.
- Må ha fastmonterte vegger
Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel & Kontor mener kulturministeren var klar i sin tale.
- Kulturministeren var klar på at dagligvarebutikker som er søndagsåpne må ha fastmonterte vegger, egen dør og må kunne dokumentere at man holder seg til 100 kvadratmeter salgsflate, hvis ikke er man utenfor lovverket, sier hun til DN.
- Justis- og arbeidsdepartementet var begge representert under møtet og det er dermed håp om at vi ser en litt annen tilnærming fra myndighetenes side ved åpenbare brudd på loven, legger hun til.
Også konsernsjef Geir Inge Stokke i Coop var fornøyd med møtet.
- Statråden fortalte at loven er klar og tydelig og hun oppsummerte med å si at hun forventer at alle følger lovverket fra dags dato, sier han til DN.
- Jeg forventer nå at Rema som et seriøst selskap vil forholde seg til loven og stenge butikkene som opererer med sperrebånd, understreker Stokke.
Følg markedet på DN Investor
Les også på DN.no:
Trump mangler støtte fra sentrale republikanere
Ikke bare små leiligheter selges til ville priser: - Vi opplever stor etterspørsel i dette markedet
Farten øker i oljebeltet (DN+)
Her kan du lese DNs nye oljeserie: Oljekrisen - Er den over? (DN+)
- Kapittel 1: Oljeprisens fall - USA (DN+)
- Kapittel 2: Oljekrisens tapere - Vestlandet (DN+)
- Kapittel 3: Oljekrisens vinnere - Innlandet og Nord-Norge (DN+)
- Kapittel 4: Oljekrisens farer (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. </em></p><p ><em>DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg <a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev">her</a>.</em></p></field><field name="paid">false</field><field name="fbfeed">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:S%C3%B8ndags%C3%A5pne_butikker" relevance="1.0"/></content></escenic></em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.