Adresseavisen skriver om saken som startet i juni 2015, da en vekter fra Securitas var på vakt i en Rema-butikk for å følge med på tyveri og lignende fra butikken.
Rundt en time inn i den tre timer lange vakten, oppdaget kjøpmannen at vekteren ikke var i butikken, men snakket i telefonen noen kvartaler unna. En time senere så han vekteren på samme sted, og kjøpmannen kontaktet da Securitas for å klage på fraværet.
Kjøpmannen leverte videoovervåking til Securitas for å dokumentere at vekteren hadde vært ute av butikken. Securitas gjennomgikk videoen sammen med vekteren. Ifølge vekterselskapet hadde de fått godkjennelse fra vekteren til å se opptakene, men samtykket er ifølge Datatilsynet ikke gyldig.
Vekteren, som ble omplassert etter hendelsen, klaget til Datatilsynet – som nå har slått fast at det ikke er lovlig å bruke kameraovervåking til å sjekke om folk er på jobb. Tilsynet gir Securitas 150.000 kroner i overtredelsesgebyr, mens Rema-kjøpmannen som utleverte opptaket, får en bot på 50.000 kroner.
Verken Securitas eller kjøpmannen har bestemt seg for om de skal klage på vedtaket. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.