At bankene kutter renten men ikke fullt ut lar rentekuttene fra Norges Bank komme kundene til gode, er et argument for at Norges Bank må kutte styringsrenten ytterligere, mener Handelsbanken Capital Markets.
Norges Bank kuttet tidligere denne måneden styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til rekordlave 0,50 prosent. Samtidig åpnet sentralbanken for ytterligere kutt i løpet av året.
Les også: Derfor kuttet han renten og Norges Bank kutter renten
Bankene har normalt kappes om å være først ute med å senke sin beste utlånsrente tilsvarende. Denne gang lot imidlertid responsen vente på seg.
Les også: Nå kutter også DNB og Handelsbanken renten og Storbanker kutter rentene
En knapp uke etter sentralbankens rentebeskjed startet Danske Bank ballet med et rentekutt på 0,15 prosentpoeng. Norske banker, anført av DNB, fulgte opp kort tid etter.
Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets var i forkant noe bekymret for at nesten ingen senket sine utlånsrente. Men når justeringene kom, var de beskjedne, som kan tyde på at virkningene denne gang vil bli beskjedne, påpeker han.
"Noen vil kanskje tolke dette som at det ikke er særlig vits for Norges Bank å kutte videre. Selv ser vi det heller som at argument for at mer trengs når virkningen er såpass beskjeden", skriver Mork i meglerhusets morgenrapport.
Registrerte ledighetstall fra Nav viste før påske en liten nedgang etter flere måneders gradvis oppgang. Mork venter imidlertid fortsatt langsom oppgang og påpeker at arbeidsstyrken viser tegn til utflating.
Han mener også ledigheten ligger betydelig høyere enn det som rimelig kan sies å tilsvare full sysselsetting. Tirsdag får vi arbeidskraftundersøkelsen for januar (AKU).
"Selv om de regionale forskjellene holder seg, betyr ikke det at problemene er begrenset til oljesektoren fordi de andre næringene og de andre regionene tydeligvis ikke har klart å tiltrekke seg den ledige arbeidskraften", skriver Mork.
Makroøkonom Erik Bruce i Nordea Markets ser med interesse mot AKU-tallene onsdag, selv om den ikke vektlegges i betydelig grad. Han mener utviklingen i privat forbruk blir helt avgjørende for ledighetsutviklingen fremover.
Les også: Slik vil privatøkonomien din utvikle seg det neste året
I likhet med konsensus, venter Nordea Markets en uendret rate på 4,5 prosent i januar.
"Får vi rett er det fristende å konkludere med at ledighetstoppen er nådd. Men det er vel litt tidlig? Ledigheten vil antagelig øke bra framover i oljerelaterte området av landet og at veksten i resten av landet blir sterk nok til å sørge for at ledigheten faller tilsvarende der høres optimistisk ut. Selv om det har vært tilfelle de siste månedene", skriver Bruce i meglerhusets morgenrapport.
Norges Bank lot til å ville motvirke effektene av en nedgangskonjunktur ved å senke rentebanen ytterligere på forrige rentemøte.
Les også: - Usikkerheten er mye større nå og - De sier rett ut at de åpner for negativ rente
Sentralbanken ser nå en styringsrente på 0,24 prosent i 2016 (tidligere 0,39%), 0,20 prosent i juni 2017 (0,39%), 0,20 prosent i desember 2017 (0,40%), 0,22 prosent i juni 2018 (0,59%), 0,30 prosent i desember 2018 (0,88%), 0,43 prosent i juni 2019 og 0,65 i desember 2019.
Følg markedet på DN Investor
Les også:
Oljeprisene faller tirsdag morgen
Asia i dag: - Et pinlig politisk sirkus
Virke-sjefen hevder nye funn knuser LO-kritikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.