- Negative renter når nye høyder, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i onsdagens morgenrapport fra meglerhuset.

Tirsdag falt tysk tiårs statsrente under null for første gang i historien, som følge av at investorer stømmer til trygge investeringer.

Det var da aksjemarkedene i Europa åpnet tirsdag at den tyske tiårsrenten falt fra 0,002 prosent til minus 0,001 prosent. På det laveste var renten nede i minus 0,003 prosent.

Flere meglerhus viser til at frykten for en brexit er stor i markedene om dagen, i tillegg til at det holdes rentemøter i fire sentralbanker denne uken.

Børsene rundt om i verden er røde. Investorene rømmer til såkalte «trygge havner», investeringer som anses som trygge i tider med stor usikkerhet.

- Lett å miste grep

- Det er lett å miste grep om retningen i en verden med negative renter, som nå også tysk tiårs statsrente er en del av, skriver Strøm Fjære.

Hun viser til at de fire rentemøtene bidrar til et lavere risikosentiment, men at hovedgrunnen til markedsuroen den siste tiden er frykten for at Storbritannia vil tre ut av EU.

Tirsdag falt aksjemarkedene videre i Europa og den tyske statsrenten nådde nye bunnrekorder.

- Veien hit, der den tyske stat kan ta seg betalt for å låne penger med ti års løpetid, begynte for en god stund siden, skriver Strøm Fjære.

Økonomen peker på at negative styringsrenter nærmest er blitt normen i Europa.

Gjenstand for debatt

- Den svært ekspansive pengepolitikken som føres i Europa (og andre deler av verden), med negative styringsrenter og massive verdipapirkjøp, er i økende grad gjenstand for debatt, skriver Strøm Fjære.

Ifølge henne vil oppmerksomheten være rettet mot dette også fremover, i og med at konsekvensene av pengepolitikken som føres vil bli mer synlige med tiden.

- Mangelen på nødvendige strukturelle reformer i euroområdet, overkapasitet fordi lite lønnsomme bedrifter holdes i live av billig gjeld og feilallokeringer som følge av at sparere straffes, mens bolig- og aksjeeiere belønnes, er noe av det som trekkes frem av skeptikerne, skriver økonomen.

Samtidig viser Strøm Fjære til at ingen vet hva som ville skjedd dersom sentralbankene ikke hadde gjennomført de ekspansive tiltakene.

Doblet sannsynlighet

Kreditt- og analysesjef Pål Ringholm i Swedbank viser til to hovedgrunner til at den tyske tiåringen har nådd et historisk lavt punkt.

- Sentralbanksjefer har manipulert det viktigste elementer i rentemarkedet for lenge. De har drevet renten under det den burde være, sier han til DN.

I tillegg trekker han frem at markedet generelt har vært nervøst for brexit lenge.

- Men det tyske rentemarkedet fikk først med seg tirsdag at det faktisk er en 50 prosent sannsynlighet for brexit, sier Ringholm.

Han viser til at markedet i slutten av mai priset inn rundt 20 prosent sannsynlighet for brexit. Nå har dette doblet seg.

Mye uavklart

Dersom britene kommer til å stemme seg selv ut av EU, tror Ringholm det vil bli en periode med frykt i markedene fremover.

- Da er det så mye uavklart og så mange spørsmål som du ikke har svar på, sier han.

- Eiendeler med risiko vil bli billigere og eiendeler uten risiko vil bli mye dyrere, understreker Ringholm.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Gransker tips om at DNBs Vipps-konsulenter arbeider 14-16 timer hver dag  

Linkedin-gründeren tjener 24 milliarder på salget til Microsoft

Dette er verdens beste restauranter  

Flere får sluttpakke: Kaffekjempe kjøper norsk konkurrent dnPlus (+)

Flykter fra bank til fond: Gode fond – få kunder dnPlus (+)

Har ryddet opp i flere giganter: Expert på snuoperasjoner dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:

Hva er sannsynligheten for at Storbritannia går ut av EU?
DNs kommentator Bård Bjerkholt snakker om hva som kommer til å skje med britisk økonomi dersom de går ut av EU.
04:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.