Veksten i norske husholdningers innenlandske gjeld økte igjen i juni, viste tall fra Statistisk sentralbyrå onsdag. I juni var tolvmånedersveksten i låneopptakene på 5,9 prosent mot 5,8 prosent måneden før.
- Det ser ut til å være trukket opp av boligmarkedet. Det er ihvertfall det bankene rapporterte selv i Norges Banks utlånsundersøkelse der de meldte om litt høyere etterspørsel etter kreditt enn de hadde ventet, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.
Kraftig boligprisvekst
Boligprisene har steget kraftig det siste året. I juli var prisene på landsbasis 8,8 prosent høyere enn ett år tidligere.
Selv om husholdningenes kredittvekst er økende, mener Due-Andresen at den foreløpig «ikke er alarmerende».
Ifølge sentralbankens siste prognose venter den uendret kredittvekst gjennom andre og tredje kvartal og oppgang først i årets fjerde kvartal.
- Det kan gå litt raskere enn den har lagt til grunn, sier Due-Andresen.
Norges Bank har ved tidligere anledninger vist til at økte boligpriser og økt kredittvekst i husholdningene påvirke den finansielle stabiliteten i norsk økonomi.
Flere argumenter for lavere rente
Due-Andresen tror likevel at Norges Bank vil levere rentekutt i september, slik banken selv har indikert:
- Foreløpig vil jeg si at det skal godt gjøres å komme seg unna et rentekutt i september, sier Due-Andresen.
Styringsrenten er i dag på 0,5 prosent. Et nytt kutt vil bringe den ned til rekordlave 0,25 prosent.
Hun mener utviklingen i norsk realøkonomi har gått omtrent som ventet siden forrige renteprognose fra sentralbanken.
- Arbeidsmarkedet er sånn cirka på linje, selv ledigheten stabiliseres av feil grunner. Den faller ikke fordi sysselsettingen øker, men fordi arbeidsstyrken faller.
Samtidig peker hun på at både internasjonale renter, som har falt, og påslagene i pengemarkedet, som har holdt seg høyere enn ventet, begge er argumenter for en lavere rentebane.
Det eneste som nå kan få Norges Bank til å vurdere å droppe september-kuttet er ifølge Due-Andresen en inflasjon som «skulle se ut til å bli signifikant høyere enn ventet».
Onsdag legger SSB frem inflasjonstallene for juli.
- Økende uro
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror på sin side at Norges Bank er blitt langt mer usikre på om renten skal kuttes ytterligere i september.
- I den grad den trekker noe ut av disse kredittallene så vil de bare støtte opp under en økende uro for oppbyggingen av gjeld i husholdningene, sier Olsen.
- Den er nok blitt veldig mye mer usikker på om den skal gjennomføre kuttet. Ikke bare på grunn av utviklingen i boligprisene, men fordi det kommer på toppen av en bedre enn ventet utvikling i norsk økonomi. Og da er det særlig arbeidsledigheten som igjen har overrasket positivt.
Han peker på at arbeidsledigheten har utviklet seg flatt siden Norges Bank presenterte sine prognoser i juni i år, mens sentralbanken selv ventet en videre oppgang.
- Det er en veldig, veldig viktig indikator for Norges Bank. Kanskje den viktigste indikatoren for å vurdere tilstanden i norsk økonomi.
Ikke lenger 100 prosent sikkert
I juni indikerte Norges Bank at det var 100 prosent sannsynlig med et rentekutt i september dersom utviklingen fremover ble slik den ventet.
Men ifølge Olsen har altså ikke utviklingen vært som ventet. Og derfor er det ikke lenger 100 prosent sikkert med et rentekutt.
- Endrer fakta seg så har de mulighet til å endre på rentebanen.
Han peker på at også markedet later til å mene at forutsetningene nå er endret.
- Det er vanskelig å se at markedet har priset inn noe særlig mer enn 50 prosents sannsynlighet for et rentekutt i september, sier Olsen.
Les også:
Trump: - Amerikanisme, ikke globalisme, vil være det mye mantraet
Uavhengig kandidat utfordrer Trump
Norwegian tar pilotene til lagmannsretten
Les også DNs spesial: Hvordan rote bort en god ledelse på 14 dager.
Anbefalt fra DNtv:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.