Torsdag formiddag er det duket for to nordiske rentebeslutninger i løpet av svært kort tid:

  • Klokken 9.30 publiserer den svenske sentralbanken Riksbanken sin rentebeslutning
  • Klokken 10.00 kommer Norges Bank med sin rentebeslutning

Det er knyttet langt mer spenning til den svenske beslutningen enn til den norske. Men norske kroner kan komme til å bli påvirket av begge beslutningene, mener økonomer. 

Svenskekronen handles onsdag til i underkant av 0,93 norske kroner. Bare siden januar i år har svenskekronen blitt rundt 12 øre billigere, som tilsvarer en styrking av den norske kronen på mer enn 11 prosent.

- Man kan få en bevegelse ned mot 0,90 dersom Riksbanken er litt mer aggressiv enn det som ligger der av forventninger, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i makrohedgefondet Nordkinn.

Det vil i så fall bety den sterkeste norske kronen mot den svenske på ett og et halvt år.

Tror ikke på kutt

Her hjemme venter 13 av 14 økonomer at renten vil bli holdt uendret på 0,5 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Både Wilhelmsen i Nordkinn og sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker på at det ikke har vært noen store overraskelser som tilsier endring av renten nå.

- Pressemeldingen vil trolig indikere at Norges Bank ikke har endret syn, konstaterer Bruce i en oppdatering denne uken.

Det er bare gått litt over en måned siden sentralbanken la frem sin forrige rentebeslutning, samt nye prognoser for renteutviklingen. En sterkere krone enn sentralbanken har sett for seg er trolig det sterkeste argumentet som isolert sett tilsier lavere rente her hjemme.

Kan åpne for kronerally

Bruce tror imidlertid pressemeldingen fra Norges Bank implisitt vil konkludere med at utviklingen samlet sett ikke tilsier store endringer i renteutsiktene. Dette kan være med på å utløse en ytterligere styrking av kronen, mener han.

- Risikoen for at Norges Bank vil kutte renten dersom kronen styrkes kan ha holdt tilbake mange investorer frem til nå, skriver han.

- Dersom vi får rett vil det kunne bli lest som et tegn på at Norges Bank bryr seg mindre om kronestyrkingen. Det kan trigge kjøp av norske kroner, skriver Bruce.

Svensk svekkelse kan smitte

Sjeføkonom Wilhelmsen i Nordkinn understreker imidlertid at den svenske rentebeslutningen en halvtime tidligere også kan komme til å trekke norske kroner svakere mot andre valutaer enn den svenske dersom Riksbanken er mer aggressiv enn ventet. Norske og svenske kroner blir gjerne sett på som litt perifere valutaer internasjonalt og utslag i den svenske smitter gjerne over på den norske.

- Norske markeder blir påvirket av svenske. Vi ser det blant annet i rentene. Renteforskjellen mellom Norge og Europa har kommet litt inn denne uken fordi vi blir litt påvirket av rentefallet som har vært i Sverige denne uken, sier Wilhelmsen.

Alt annet like vil lavere renteforskjell føre til en svekket norsk krone.

Kjøper statsgjeld

Ifølge Nordkinn-økonomen skyldes det svenske rentefallet nettopp forventninger til den svenske rentepolitikken.

Ifølge SME Direkt er det kun én av 13 økonomer som venter ytterligere kutt i den svenske styringsrenten fra dagens nivå på minus 0,5 prosent.

I tillegg til minusrente gjør sentralbanken også oppkjøp av statsgjeld i et forsøk på å presse rentene på lån med lengre løpetider nedover. Det er gjerne disse rentene bedrifter og huhsholdninger er stilt overfor når de skal låne penger.

Slike oppkjøp omtales gjerne som kvantitative lettelser (QE).

Økt etterspørsel og lavere tilbud

Før morgendagens møte venter fem av 13 økonomer som SME Direkt har snakket med at Riksbanken kommer til å forlenge programmet for oppkjøp av gjeldsobligasjoner i markedet til sommeren neste år. Dagens program løper etter planen frem til nyttår.

Neste år faller imidlertid den svenske statens finansieringsbehov, noe som ytterligere reduserer tilgangen på statsgjeld som sentralbanken kan kjøpe. Utsikter til redusert tilbud kombinert med økt etterspørsel har dermed bidratt til ytterligere nedgang i statsrentene de siste dagene og ukene.

- På grunn av rentefallet i Sverige har også svenskekronen svekket seg. Nå er vi på 9,74 svenske kroner for en euro. Det smitter også litt over på norske kroner, sier Wilhelmsen. 

Den svenske sentralbankens beslutning torsdag kan derfor få utslag også her hjemme dersom den avviker mye fra forventningene i markedet.

- Det blir veldig spennende å se hva Riksbanken gjør, sier han.

DN følger fremleggelsene av rentebeslutningene klokken 09.30 i Sverige og klokken 10.00 i Norge.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert: